2013. január 5., szombat

Az amerikai titkosszolgálat betiltotta a Liberty ezüstdollár kereskedést az eBay-en

2011 elején Bernad Von Nothaus ellen ítélet született, miután az állami bíróság belföldi terroristának nevezte, mert saját ezüst és aranyérméket vert, majd ezeket értékesítette.  Nothaus az érméket „Liberty (szabadság) dollárnak” nevezte, és ezzel magára haragította az amerikai titkosszolgálatot, a Federal Reserve Bankot és még számos másik állami intézményt. A kormány szerint Von Nothaus hamisító, annak ellenére, hogy soha nem hamisított amerikai valutát, csupán egy alternatív, nemesfém tartalmú csereeszköz mechanizmust kínált.
Von Nothaus elítélését követően a titkosszolgálat figyelmeztetést adott ki, hogy elkezdik a Liberty dollárok elkobzását.
A Von Nothaus féle vállalkozás, a NorFed felszámolása óta sok érme került értékesítésre a világ legnagyobb online aukciós oldalán, az eBay-en, míg végül a titkosszolgálat néhány hete akcióba nem lendült. Megkeresték az eBay-t, a cég pedig tudatta az eladókkal, hogy a továbbiakban az Liberty érmék értékesítése nem lehetséges az oldalon:
Az Egyesült Államok titkosszolgálata kérte a Norfed Liberty dollárra vonatkozó aukciók felfüggesztését az eBay oldalán, mivel azok hamisítványok … Kérjük, ne indítsanak újabb aukciókat ezekre a tételekre. Értékeljük az Ön döntését, hogy az érméket a mi oldalunkon szerette volna értékesíteni és tisztában vagyunk azzal, hogy döntésével nem akart kárt okozni. Az aukciók indításáért kifizetett díjat visszatérítettük.
A Liberty Dollárokban nincsen semmi különös, hacsak az nem, hogy tiszta ezüstből vannak és így valódi kereskedelmi értékkel bírnak, ellentétben a forgalomban lévő hivatalos fizetőeszközzel, ami fémfedezet tekintetében teljesen értéktelen.
A kormány persze nem ért egyet ezzel az állásponttal és az Igazságügyi Minisztérium által kiadott sajtóközleményben tudatja velünk, hogy az ilyen tevékenység tulajdonképpen nem egyéb, mint terrorizmus, mert közvetlen veszélyt jelent az Egyesült Államok stabilitására:
Az ország fizetőeszközének aláásására tett kísérletek a belföldi terrorizmus egyedi formái, nyilatkozta Tompkins főügyész az ítélet kihirdetésekor. Bár ezek az államellenes tevékenységek nem erőszakos cselekmények, ettől még éppen annyira alattomosak és ugyanakkora veszélyt jelentenek az ország gazdasági stabilitására, tette hozzá. Eltökélt szándékunk, hogy válaszoljunk ezekre a veszélyekre, mégpedig a demokratikus államformánk legitimitását kétségbe vonó szervezetek szétbomlasztásával vagy ezekbe történő beszivárgással.
A titkosszolgálat azért avatkozott az ügybe, hogy megakadályozza a vásárlók megtévesztését, akik netán azt gondolhatják, hogy egy valós (hivatalos?) amerikai fizetőeszközt vásárolnak. Úgy tűnik, attól tartanak, hogy aki megvesz egy 35 dolláros ezüstérmét, zavarodottságában esetleg egy 1 dolláros üdítő vásárlására költené a nyílt piacon.
Ma a Liberty Dollárokat támadják, mert, mint kiderült ezek „egyértelmű és azonnali veszélyt jelentenek az Egyesült Államok gazdasági stabilitására”. Egyáltalán nem túlzás azt feltételezni, hogy előbb utóbb a kormány ugyanezen az alapon bármilyen fizetési mechanizmusra vagy értékre alkalmazhatja ezt az érvelést, főleg ha az adott eszköz nemesfémtartalommal is bír.
A 30-as években is ezért kobozták el az aranyat az állampolgároktól. Miért ne tennék meg még egyszer, azzal a különbséggel, hogy ez alkalommal az arany vagy ezüst érmék vagy rudak birtokosait terroristának is kikiálthatják.

Forrás: shtfplan.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése