2013. január 5., szombat

2013 az autonómia éve

Az erdélyi magyar pártok 2013-at az autonómia évének szánják a magyar nemzeti közösségek számára. 
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel tartott nagyváradi sajtóértekezletén kifejtette, olyan akciókra van szükség, melyek bemutatják és népszerűsítik az európai működő autonómiákat, a közösségi önrendelkezést. Toró T. Tibor az EMNT elnöke mindjárt be is jelentette első megmozdulásukat, melyet 2013 március 10-re terveznek a SZNT-vel közösen. Ebben az évben a közösségépítésre szeretnének koncentrálni pártjával.
Olyannyira komolyan veszik ezt, hogy 2013 első hónapjaiban a Magyar Polgári Párt nagyszabású autonómiatüntetések szervezésébe fog. Az erdélyi magyar pártok ezzel akarnak üzenni Bukarestnek, most már szükség van a közigazgatás átszervezésére, de ezt csakis Székelyföld területi egységének megmaradásával lehet.
Az autonómia kérdése nem csak a magyarokat, de a románokat is kezdte gondolkodóba ejteni, egyre többet foglalkoznak vele, hiszen úgy érzik, hogy a román kormányok hozzá nem értésén múlt, hogy régiójukat eddig nem korszerűsítették.
Hosszú idő óta foglalkoznak az önrendelkezés kérdésével nem csak Erdélyben, de számos külhoni országrészben is. Talán a 2013-as év most meghozza gyümölcsét, ha ennek szentelik a magyar pártok az éves munkájukat, talán végre közös nevezőre jutnak, és tenni is tudnak legalább a területi autonómiájukért. 
Vásárhelyi Virág


Nem csak autonómiát

 


Csonka Áron a VMDK (Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség) elnöke mai interjújában kiemelte, visszatekintve az elmúlt évre legfontosabb előrelépése a pártnak az volt, hogy bekerült a választások során a szerb képviselőházba. Közelebb kerültek ahhoz, hogy a vajdasági magyarságnak élhetőbb körülményeket teremtsenek.
Véleménye szerint szükség van a közúthálózat fejlesztésére, arra, hogy a magyar lakta területeken újra működjenek helyi bíróságok.Kifejtette, hogy a köztudatba ismét be kell hozni a területi autonómia, a tisztességes munka, a család, a családalapítás, a szociális szolidaritás, az önbecsülés kérdését, az emberi jogok tiszteletben tartását.
A VMDK elnöke szeretné, ha pártja el tudná érni a magyar autonómia előtérbe helyezését. A kulturális autonómia nem elég, a jövő biztonságos építéséhez legalább arra lenne szükség, ha gazdasági kérdésekben maguk dönthetnének. Kiállnak emellett annak ellenére, hogy a Vajdaság és Belgrád között a viszony az év vége felé eléggé feszült volt, hiszen sokak szerint a tartományi autonómia helyett a nemzeti autonómia került előtérbe.
A párt mégis jó irányba halad. Hogy miért mondjuk ezt? Volt egy korábbi vezetője, Dr. Páll Sándor, kitől sajnos fájdalmas búcsút vettünk. Ő volt az, aki szerint a megoldást csak az etnikai alapú, területi autonómia hozhatja. Haláláig kiállt emellett, ezért dolgozott. Most úgy látszik az új elnök, az új vezetés is ez irányba indult el.
Láthatjuk azt is, hogy több törekvése, célkitűzése is megvalósul, hiszen 2007-es magyar pártoknak írt levelében már arról írt, hogy képviseletet kell szerezni a parlamentben, hogy vissza kell a helyi bíróságokat hozni, hogy kettős állampolgárságra van szükség, na igen, és az autonómia kérdése.
És mit mondana most Páll Sándor az utódjának? Megcsináltuk,csak így tovább! 
Vásárhelyi Virág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése