2013. február 1., péntek

Izrael letagadott légitámadása


Január 30.-án az izraeli légierő gépei megtámadtak egy kutatóközpontot Damaszkusz városánál...
A szíriai külügyminisztérium kérte az ENSZ-t, hogy ítéljék el a zsidó agressziót, mivel az veszélyt jelent a Közel-Keleti békére. Az ENSZ szerint nincs alátámasztva a támadás híre, mivel a Golán-fennsíkon található "béke"-alakulatok nem észleltek izraeli repülőket. De viszont korábban Libanonból jelentették az izraeli repülők fokozott aktivitását.
Ez az eset is jól mutatja, hogy Izraelnek mennyire is köze van a szíriai háborús helyzethez. Mert ez a támadás is csak a terrorista csoportokat segítette. Nem kizárt, hogy ez a légitámadás a Nyugat és a cionisták tervei között szerepel.
Hogy a szíriai légvédelmi rendszer miért nem reagált a izraeli gépekre? Mert nem vártak támadást a levegőből, főleg egy másik országból. Ezért Szíria önvédelme jogos lesz, még ha az ENSZ BT nehezen is nyeli le elkényeztetett gyermeke hülyeségének következményeit.
Az Arabi-Press szerint azoknak az időknek a vége közeledik, mikor Izrael büntetlenül megúszhatja, amit elkövetett.
Február 1.: A libanoni El-Nashra hírei szerint Libanon déli részénél megint fokozódott a zsidók légi erejének a tevékenysége...
Malahi László


Izraeli légicsapás Szíria területén



Az izraeli légierő csapást mért egy a Damaszkusz és a libanoni határ között haladó teherautókonvojra, mivel egy meg nem erősített diplomáciai forrás szerint a rakomány orosz SA-17 jelzésű középtávolságú rakéták alkatrészeit és egyéb Izraelre veszélyes eszközöket tartalmazott. A szíriai hadsereg megerősítette, hogy Izrael légitámadást hajtott végre Szíria területén, ugyanakkor cáfolta, hogy bármilyen katonai konvoj haladt volna Libanon irányába. Izrael ezzel a támadással jelezte, hogy minden eszközzel megakadályozza Bassár el-Aszad vegyi vagy hagyományos fegyvereinek a síita libanoni Hezbollah kezébe kerülését, amely Irán mellett a zsidó állam második számú ideológiai és katonai ellenfele. Különböző források cáfolták, hogy az állítólagos konvoj szállított volna vegyi fegyvereket, ugyanakkor sem az USA, sem Izrael nem nyilatkozott az akció részleteiről.
Amit a szíriai hadsereg konkrétan megerősített, az az említett területen Jamraya városában lévő katonai kutatóbázis izraeli bombázása. A helyszínt a szíriai ellenállók masszívan támadták az elmúlt hónapokban, több forrás az ő oldalukról a mostani esetet is a lázadók számlájára írta, Izrael érintettségét pedig a szír kormány hazugságának titulálta. Ugyanakkor a bázis feltehetően vegyi fegyverek raktáraként szolgált, ami okot adhatott Izrael megelőző csapására. Ez azért különösen veszélyes diplomáciai lépés, mert Irán bármilyen Szíria területét érintő izraeli csapást saját területi sérelmeként definiálja.
A források nagy száma és az izraeli retorika miatt valószínűsíthető az aktív katonai jelenlét Szíria és Libanon határvidékén, a libanoni hadsereg szerdán közleményt adott ki az ország légterének megsértéséről négy vadászgép által. Az USA-ban a héten izraeli diplomaták aggodalmukat fejezték ki Aszad vegyi fegyverei, illetve a Hezbollah esetleges felfegyverzése miatt. A jelenlegi szereplőket tekintve Aszad bukása esetén több, Izraellel ellenséges viszonyban álló csoport kezébe kerülhetnek tömegpusztító fegyverek, a félelmek szerint a szír vezető a Hezbollahnak önként átadhatja katonai eszköztárát. A kísérleti bázis és a konvoj elleni támadás a még hatalmon lévő szíriai elnök számára azt jelezheti, hogy a Hezbollah támogatása veszélyes, a status quo megőrzése kölcsönösen előnyös a jelenlegi vészterhes időszakban, ugyanakkor Aszad a saját bukását helyezi kilátásba Izrael ellenségeinek bevonásával. Amir Eshel főtiszt keddi nyilatkozatában elmondta, hogy Izrael minden óvintézkedést megtesz, hogy a térségben vívott háborúkból végül mindig ő kerüljön ki győztesen.
(kitekinto.hu)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése