2013. március 16., szombat

A spanyol kilakoltatottakat megvédte az EU

A legnagyobb példányszámú finn napilap, a Helsingin Sanomat egy oldalas terjedelemben foglalkozott a spanyol kilakoltatottakat megvédő EU döntéssel. 
A lap szerint a 2008-as bank-krízist követően több mint 400 000 spanyol veszítette el lakását fizetési nehézségek miatt. A luxemburgi székhelyű Európai Unió Bírósága egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a spanyol bíróságok nem szakíttatták félbe a kilakoltatásokat, annak ellenére sem, hogy az adósok igyekeztek volna az adósságukat valamilyen módon rendezni, továbbá hogy a kölcsönüket illető jogszerűségek ügyében az adósok a kilakoltatást megelőzően már bírósághoz fordultak, s ügyük elbírálása még folyamatban volt.
„A kormánynak most végre meg kell hallgatnia a nép segélykiáltását. Az alapjogokat biztosítania kell” - idézte a finn lap Ada Colaunak, a PAH-nak, a spanyol adósok szervezete igazgatójának az EU-döntést kommentáló szavait. 
Ezután néhány adóst szólaltat meg a cikk szerzője. Az egyik adós azért panaszkodik, hogy három részletet nem fizetett, s máris kilakoltatták, a másik pedig azért, hogy amikor a 260 000 eurós kölcsönt fölvette, akkor egy centet sem kellett a saját zsebéből fizetnie. 
Egy eset sem szól arról, hogy a visszafizetendő összeg a törlesztés ideje alatt megnövekedett volna. 
forrás: Helsingin Sanomat, 2013. március 15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése