2013. március 17., vasárnap

Az Android-alkalmazások veszélyeire hívta fel a figyelmet egy kínai kutatócsoport

Az Android-alkalmazásoknak csaknem 67 százaléka kémleli a felhasználók személyes adatait Kínában, s közel 35 százalékuk figyel olyan információkat, amelyek nem kapcsolódnak az alkalmazás eredeti funkciójához – derült ki Kína egyik vezető internetkutató és adatszolgáltató intézményének, a DCCI-nek egy frissen közölt jelentéséből. 
A cég a Google vezetésével fejlesztett nyílt forráskódú mobileszköz-operációs rendszer Kínában előforduló legnépszerűbb alkalmazásait vizsgálta, s ennek alapján arra a megállapításra jutott, hogy a telefonokon megjelenő, tárolt adatok szinte valamennyi típusát „ellenőrzés alatt” tartják.
Az sms-üzenetek listáját, a telefonbeszélgetések adatait, a címjegyzékben található információkat és lényegében minden mást is megfigyelnek olyan alkalmazások, amelyekre a felhasználó még csak nem is gyanakodna – állítja a jelentés. 
A kutatók az adatkövetőket egyenként megfigyelve kiderítették, hogy az alkalmazásoknak több mint a fele számon tartja a felhasználó tartózkodási helyét, s 13,2 százalékuk teszi ezt annak ellenére, hogy ez az információ nem hozható összefüggésbe az adott alkalmazás eredeti funkciójával. 
Az alkalmazások 21,2 százaléka kíváncsi a mobileszköz-tulajdonos címjegyzékére, 18,1 százalék pedig a hívások részletes adataira. Tizenkét százalékuk az sms-üzenetekre specializálódott, s vannak olyanok is, amelyek üzeneteket küldenek, vagy hívásokat kezdeményeznek. 
A kínai kormány egyik kutatóintézete épp a napokban hívta fel arra a figyelmet, hogy a kínai mobileszközpiac túlságosan ki van szolgáltatva az Android operációs rendszernek, s meghatározó volta következtében hátrányba szorulnak egyes kínai vállalatok. 
A jelentés szerint a szabadon, tehát ingyen használható rendszert lényegében a Google tartja az ellenőrzése alatt, s utalt arra is, hogy az amerikai internetóriás operációs rendszerének legutolsó kódját nem osztotta meg a kínai vállalatokkal. 
(magyarszo.com )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése