2013. március 29., péntek

Pályázat nélkül adnának el állami földeket

Pályáztatás nélkül, így az eddiginél gyorsabban és egyszerűbben értékesíthetné a jövőben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a kezelésében álló, legfeljebb három hektáros ingatlanokat, ha az Országgyűlés elfogadja a vidékfejlesztési miniszter frissen benyújtott törvényjavaslatát.

Fazekas Sándor pénteken előterjesztett indítványa módosítaná a Nemzeti Földalapról szóló 2010-es, valamint az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009-es törvényt. A változtatással az NFA nyilvános pályáztatás mellőzésével köthetne adásvételi szerződést olyan földrészletre, amelynek területe nem haladja meg a három hektárt. A jelenleg hatályos szabályozás szerint ez a területi mérték egy hektár.

A tervezett módosítás célja - a javaslat indoklása szerint - az értékesítési eljárások olyan módon történő felgyorsítása, amely a minden esetben fennálló költségeken túl (például az értékbecslés díja) nem jelent többletköltséget az NFA számára, emellett mentesíti az NFA-t a felesleges költségek viselése alól.

A területi mérték módosításával olyan ingatlanok értékesítése is lehetővé válna, amelyek hasznosítása jelentős terhet ró az NFA-ra. A szóban forgó ingatlanok sok esetben ugyanis nem kapcsolódnak állami birtoktömbökhöz, vagy természetbeni elhelyezkedésük, méretük illetve a tulajdoni viszonyaik miatt a megművelésük nehézkes - magyarázza az előterjesztő.

Fazekas Sándor törvényjavaslata további célként fogalmazza meg az állami tulajdonban álló erdők, és erdőgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgáló földterületek esetében a két módosítandó törvény rendelkezései közötti összhang teljes körű megteremtését, illetve a párhuzamos szabályozás megszüntetését is.
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/palyazat_nelkul_adnanak_el_allami_foldeket.549471.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése