2013. május 29., szerda

Észak-Korea békejobbot nyújtott

Észak-Koreában újra megnyitották a Dél-Koreával közös ipari parkot. A munkások és a mérnökök visszatértek a gyárakba, és az északiak felkérték a délieket, hogy szintén térjenek vissza a gyárakba. Phenjan békejobbot ajánlott Szöulnak. Az ország újraegyesítése még messze van, de az első lépés a fegyverszüneti megállapodás helyett, egy békeszerződés aláírása lenne - mondta Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője. Mint mondta, a jelenleg fennálló állapot csak az USA érdekeit szolgálja, a koreai népét semmiképpen sem. 
Mindez meghátrálás lenne, vagy építő jellegű kezdeményezés? Felvetődhet ez a kérdés, de a jelenleg zajló világpolitikai folyamatok tükrében semmiképpen sem a gyengeség jele. Észak-Korea most nyeregben érzi magát a Kína és Japán (közvetve az USA) között kialakult feszült politikai és katonai viszony miatt. Tehát semmiképen nem a meghátrálás jele, hanem megfelelő helyzetben érzi magát most ahhoz, hogy megkezdődjenek a béketárgyalások, ahol jó pozíciókból tud tárgyalni.
Kin Dzsong Un nem egy alul képzett fiatalember, hanem egy jól felkészült politikus, aki széles látókörű, és jó politikai érzékkel tesz megfelelő időben jó lépéseket. Amikor a közel-keleti és afrikai háborúk, valamint a latin-amerikai drogháborúk miatt már az egész világ unja az állandósult feszültséget, kiváló politikai lépés volt a békejobb nyújtása, amire a déli félnek megfelelő választ kell adnia. A béketárgyalásokat köthetik akár az atomfegyverek leszereléséhez, vagy pedig az USA teljes kivonulásához. Ez megfelelő kompromisszum lehetne. Kérdés melyik fél meddig fog elmenni, és ki mennyire akarja a békét a félszigeten. Az első lépésnek ez éppen megfelelő volt.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése