2013. június 12., szerda

Magyarázzák a bizonyítványt: Helyes volt és törvényes a megfigyelés



Több tucat potenciális terrorcselekményt akadályozott meg a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) az adatforgalom megfigyelésével, jelentette ki szerdai szenátusi meghallgatásán Keith Alexander tábornok, a szolgálat igazgatója. A tábornok, aki a botrány kirobbanása óta először szerepelt a nyilvánosság előtt, helyesnek és törvényesnek nevezte az adatforgalom múlt héten lelepleződött titkos megfigyelését. Szerinte az NSA támogatja, hogy oldják fel minél több dokumentum titkosságát. "El akarjuk mondani önöknek, hogy mit csinálunk" - mondta az elektronikus hírszerzésre szakosodott ügynökség igazgatója. Alexander hangsúlyozta, hogy a biztonság és a szabadság nem mehet egymás rovására.
A tábornok elmondta, hogy az NSA felül kívánja vizsgálni azokat az átvilágítási szabályokat, amelyek nem akadályozták meg, hogy az adatgyűjtéssel kapcsolatos információkat a sajtónak kiszivárogtató Edward Snowden az ügynökségnél dolgozhasson.

Alexander a törvényhozáshoz előre benyújtott írásos tanúvallomásában rámutatott, hogy az Egyesült Államok kritikus infrastruktúrája - a telekommunikációtól a víz- és energiaellátási hálózatig - nincs megfelelően felkészítve egy kibernetikai támadás kezelésére.

"Az 1-től 10-ig terjedő skálán, ahol a 10-es az erős védelmet jelenti, a létfontosságú infrastruktúrának a romboló kibernetikai támadással szembeni állóképessége a tapasztalatom szerint 3-as körüli" - hangsúlyozta a tábornok, aki egyben a Pentagon kibernetikai parancsnokságának vezetője is.

A Pentagon a jövő évre 4,6 milliárd dollárt igényelt a kongresszustól a kibernetikai védelemre, szemben az idei költségvetés által biztosított 3,9 milliárd dollárral. Az amerikai védelmi tárca az elkövetkező öt év folyamán 23 milliárd dollárt kíván számítástechnikára fordítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése