2013. június 12., szerda

Szíriai pofára esés


Szíriai pofára esésÚgy tűnik, hogy a szíriai kormányerők al-Quşayr-i győzelme nem csekély stratégiai eredmény, ha nem tekintjük a humanitárius katasztrófát a civil lakosság viszonylatában. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával és SARCS (Szíriai Arab Vörös Félhold Társaság) továbbra is várja a sürgős segítséget. Al Quşayr, Homs tartományban található és a siker a szíriai kormány katonai stratégiájának köszönhető. Bár al-Quşayr nem lehet döntő csatának tekinteni, Szíriában ez kétséget kizáróan fontos fordulópont, lendítve a válság sújtotta rendszer katonai lendületén. A történteket rengeteg jelzővel illetik a banditának minősített Washingtontól az al-Kaidát is szövetségesként alkalmazó, rohamosan csökkenő népszerűségnek örvendő Izraelig. Ez az al-Quşayr-i csata eredménye és jelentősége. Megváltozott a hatalmi egyensúly,"kritikus" fordulópontot jelent a polgárháborúban, de Izrael megítélésében is...

Al Quşayr nyugatra a legrövidebb útvonal Damaszkusz felől, egy olyan helyzetben, ahol rezsim erői korábban nem tudtak fenntartani ellenőrzést. A lázadók ellenőrzése al-Quşayrban megszakította a rezsim utánpótlási vonalait a kikötő, Tartus felé, és nyitva volt az út a libanoni Bekaa-völgybe. A kormányzati ellenőrzés észak és kelet Szíria között kulcsfontosságú az irányítás szempontjából. Ez a keresztutak városa, mindössze 6 mérföldre a libanoni határtól, sok stratégiai céllal: az ellenzéket megtörték 18 hónapja az ország nagy részén és Homs tartományban, ami megkönnyíti a kormányzati erők lendületvételét. Szíria pszichológiai moráljának emelésével a kimerült szíriai erők közben energizálódhattak az Assad kormány és szövetségesei segítségével, és hogy befejezzék a konfliktus
középpontjában álló régóta ígért reformokat. Próbálják enyhíteni a szíriai emberek közel 27 hónapos poklát.


Talán kevésbé értékelik, Beirut al-Quşayr hatását a cionista megszállók, Palesztinában és jelenleg traumatizált amerikai lobbynál. A kép kirajzolódik, közeleg a bénító szorongás az elkötelezett propaganda apartheid állam köreiben. Valóban történelmi változások vannak folyamatban ebben a régióban. A reakciók különbözőek, kezdve a pro-izraeli lobbytól az arabfóbiás Daniel Pipes fantasztikus "Happy Izrael" című Washington Times cikkéig. Tel Aviv mit tehet a "három vörös vonallal". Megsértésük esetén nagyob nyomás a Fehér Házra, az izraeli ügynökök kongresszusára, akik követelik, hogy Obama azonnal cselekedjen. Több szempontból "a Quşayr szabályok és az eredmények" megvitatásra kerülnek a HQ, a rasszista anti-Defamation League (ADL) részéről, amely rendkívüli találkozója az Elnökök Értekezlete a Major amerikai zsidó szervezeteknél, hogy megoldást találjanak a problémára. A kísérleti program állítólag tartalmazza a vitaanyagot és a cselekvési tervet a következők szerint:

A két vereséget al-Quşayr és Burgaszban, Bulgáriában - az utóbbi, amelyről Bulgáriában azt állítják, nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy a Hezbollah részt vett a támadásban az izraeliek ellen tavaly - nem szabad alábecsülni az AIPAC egyik aktivistája szerint, aki a Képviselőház külügyi bizottságának dolgozik. A lobby dühösen reagált az osztrák kancellár, Werner Faymann és a külügyminiszter Michael Spindelegger nyilatkozatára arról, hogy az ország a határozatban visszavonta 380 békefenntartóját, több mint egyharmadát az ENSZ 1000 fős Observer Force (UNDOF) állományából a Golan-fennsíkon.
A lobbi azt állítja, hogy az osztrák lépés összetevői egzisztenciális fenyegetést jelentenek Izraelre, mert megnyitja a Quneitra átkelést, az ajtót, hogy a Golanon keresztül a szíriai polgárháború átterjedjen a határon Izraelbe. Ugyanakkor azt is állította, hogy al Quşayr lehetővé teszi a nyomásgyakorlást a Hezbollah, Irán és Szíria, valamint a palesztin ellenállás részéről, és átveheti az összes több harcosokat, akik érzékelik a győzelmét a jelenlegi rendszernek és nagyobb katonai nyereséggel járhat a régióban.
Az izraeli nagykövetség washingtoni szóvivője egy nyilatkozatot adott ki arról, hogy az osztrák csapatvisszavonás fenyegetti az ENSZ Biztonsági Tanácsának jövőbeli tárgyalásai szerepét Izrael és a palesztinok között, míg ugyanakkor ösztönzi a Hezbollahot, hogy beköltözzön a Golan-fensíkra.

Izrael "bátor embere", Eric Cantor (R-Va) azt mondta, egy munkaebéd-összejövetelen a Rayburn Építési Házban ezen a héten, hogy a "al Quşayr bukása, megkönnyíti az Assad rezsim számára az előrenyomulást az északra eső területeken Homs tartományban, és valószínűleg visszakerül Damaszkusz ellenőrzése alá a fontos, lázadók által felügyelt észak és keleti területeken". Cantor azt állítja, hogy az Assad rezsim győzelme gyakorlatilag elvágja a fontos ellátási útvonalakat, ami miatt a lázadók fegyveres ellenzéke gyengült és szétszóródik. Izrael követeli az azonnali amerikai támogatott ellentámadást, összhangban az amerikai szenátor, John McClain és Lindsay Graham követelése szerint.


Az apartheid állam azt is jelenti, hogy a Fehér Ház, azt állítva, hogy Assad már túl erős az USA/Izrael duó számára, nem lesznek elég erősek az ilyen párbeszédhez. "Ha a nemzetközi közösség komolyan igyekszik érvényesíteni a tárgyalásos rendezést, akkor először tenni kell valamit, hogy döntően megváltoztassák a hatalmi egyensúlyt ezen a területen, megelőzve minden komoly tárgyalást".
A libanoni amerikai támogatási kérdésre Cantor gúnyolódással felelt: "Felejtsük el, Libanon, soha nem volt igazi ország, egyébként, csak a Hezbollah hívja az egész helyet így, és küldjünk tengerészgyalogosokat, hogy befejezzék a munkát". Tekintve a 30 évvel ezelőtti amerikai tengerészgyalogos tapasztalatokat Libanonban, nem véletlenül rezzentek össze a kongresszus tagjai.
A Lobby is aggódik amiatt, hogy az Arab Liga és az Öböl-országok esetleg lágyítanak a héven, hogy szembenézzen Szíriával és a Hezbollahhal. A média forrás, a szaúdi nagykövetség, Washingtonban sérelmezte, hogy az Öböl Együttműködési Tanács (GCC) hat tagja több mint egy milliárd dollárt költött az "ellenzékre", és a mai napig keveset tudnak felmutatni a "befektetés" ellenértékeként. Izrael sem mutat sokat a mai napig, mivel a légicsapások széles körben ismertek Washingtonban és nemzetközileg. Kontraproduktivak, és segítik, hogy egyesítsék muszlimokat és az arabokat a közös globális ellenséggel szemben. Az ADL szeretné, ha a Fehér Ház gyorsan cselekedne, de a Wall Street Journal/NBC News poll felületeken megjelent szerdán, azon a napon, amikor a szíriai kormány győzött al Quşayr-ban, az, hogy a megkérdezett amerikaiak csak 15% támogatta a katonai akciót, és csak 11% támogatta a lázadók fegyvereinek biztosítását. A megkérdezettek egynegyedének, 24%-nak, "tetszene", ha nem történik intézkedés, hasonlóan a Fehér Ház aktuális pozíciójához.

Abe Foxman, az ADL elnöke, és a megrögzött antiszemita ellenes, rövidlátóan látja antiszemitizmus okát, és azt biztosan nem akarja látni, amit Izrael évtizedek óta folytat az emberiség elleni bűncselekményekkel. Ez az oka a sok "antiszemita" szavazatnak, ami megjelent ezen a héten. A BBC felmérés megerősítette, hogy Izrael nem csak második helyen áll a 197 megnézett országban, ilyen kérdésekkel kapcsolatban mint hogy "veszélyt jelent a világbékére", és csak "a világ egyik legnagyobb vesztesének nézett ország", de a támogatása globálisan továbbra is meredeken csökken. Megnézve, Izrael Kanadában és Ausztráliában is igen negatív megítélésű, 57 és 69 százalékának a polgároknak kedvezőtlen véleménye van. Az EU-ban vizsgált országok véleménye az izraeli befolyásról erősen negatív, a britekkel a lista csúcsán, ahol lakosság 72 százaléka tartja Izrael tevékenységét negatívnak.

Ahogy Ali Abunimah megjegyezte a héten, "A tartós szövetség Izraellel a világ egyik legnagyobb vesztes elkötelezettsége, és az országokat csalódás éri, hogy az izraeli kormányba és más hasbara tisztviselőkbe több millió dollárt fektettek az elmúlt években. Abba, hogy Izrael egy felvilágosult, demokratikus és a technológiailag fejlett 'nyugati' ország".
A szerdai libanoni Nemzeti-ellenállás (Hezbollah) győzelem al-Quşayrban, olyan, amilyen 97 éve a három oldalú antant (Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország) 1916 májusi titkos kisázsiai megállapodása (közismert nevén Sykes-Picot rendszer), hogy ellenőrizzék a közel-keleti vereségét és összeomlását az Oszmán Birodalomnak. "Rosemary gyermekei" utódai, a gyarmati cionista megszállását Palesztinának, egyre inkább elítélik a történelemben az azonos sors miatt.
Egyre több amerikai és európai tisztségviselő és közel-keleti elemző szerint, valamint a közvélemény-kutatások alapján, kizárólag csak idő kérdése, mint al-Quşayr, Palesztina is visszakerül az őt megillető, őslakosok tulajdonába. "Izrael a világ egyik legnagyobb népszerűtlenségnek "örvendő" országa, és egyre rosszabb a megítélése, amit alátámaszt a BBC felmérés is.


Damaszkuszban (AVA Press) - A szíriai Assad elnök azt mondta, hogy a Nyugat piszkos játéka, melyet két évvel ezelőtt hoztak mozgásba Szíriában, most véget ért, és ellentétben a követelésekkel, a nyugati kormányok már versenyeznek a válság hasznosításában, ami Szíriában kezdődött. A libanoni újságban "Al-Akhbarban" megjelent a szíriai elnök nyilatkozata. Ebben Assad rámutatott arra, hogy Szíria maga mögött hagyja a kétéves válságot, és megkezdődött a színfalak mögött az országot uraló vállalatok kizsákmányolása félrevezető javaslatokkal. Sőt, a szíriai elnök utalt a nyugati hatalmak titkos erőfeszítéseire, hogy a vállalati jelenlét támogatásával azt a szíriai olaj-és gázipart is megszerezzék, melyet nemrég felfedeztek fel az ország partjainál. Az AVA szerint, hivatkozva több tényezőre, "látnunk kell, hogy a Világbank, amely nem csinál semmit az Egyesült Államok jóváhagyása nélkül, 21 milliárd dolláros hitelt javasol Szíria rekonstrukciójára..."

Mivel a Lévi-medence gázkincseiben Egyiptomon, Palesztinán, Izraelen, Libanonon, Líbián, Cipruson, Törökországon és Görögországon kívül Szíria is érintett mint tulajdonos, egyértelműen látható, miért van adósságválság Görögországban, mire kellett az "arab tavasz" Egyiptomban, miért szítják az indulatokat Törökországban, miért omlott össze a ciprusi bankrendszer, miért kellett Afrika "Svájcát", Líbiát lerombolni és kifosztani. Miért akarja Izrael bekebelezni Libanont, és miért kellett Szíriát megtámadni a "humanitárius segítség" és az erőszakos "demokratizálás" jegyében, terroristának bélyegezve a hazájukat védőket. A zsidó irányítású USA és a "szövetséges nyugati hasonszőrűek" megfeledkeznek arról, hogy "habár felül a gálya, és alul a víznek árja, azért a víz az úr", bár ez nem akadályozza meg őket abban, hogy újabb éhínséghullámot idézzenek elő a jelenlegi csapadékos időjárás miatti élelmiszer termelés kieséssel...

/Tulok /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése