2013. június 10., hétfő

Sarif: legyen vége a drón-támadásoknak!

Pakisztán új vezetője, Navaz Sarif szeretne véget vetni a pakisztáni területeken zajló amerikai drón-támadásoknak. Ezt beavatási beszédében jelentette ki.
 
navaz
Sarif nem tért ki arra, hogy miként szünteti meg az USA által az ország területén önkényesen végrehajtott támadásokat. E támadásokat a pakisztániak nagy része igen felháborítónak találja. A választások előtti hónapokban Sarif bejelentette, hogy beiktatása esetén leállítja ezeket.
Az előző vezetés a drón-támadásokat tolerálta, melyeket jórészt az ország északi részén található törzsi területeken hajtott végre az USA. A bejelentés szerint itt húzta meg magát az al-Kaida harcosainak nagy része – és emiatt szükségesnek ítélte a támadásokat, mint az al-Kaida elleni harc részét.
Államcsíny vagy nem?
Sarif a választások után hivatalosan lett a parlament élére választva; elsöprő többséggel, a 342 jelölésből 244-et szerzett meg. Sarif a Pakisztáni Muszlim Liga tagja, mely az előző hónapban megnyerte a választásokat. A korábbi nagy esélyest, a “kriketthős” Imrán Khánt ütötte ki a nyeregből.
Sarif a kilencvenes években már kétszer volt Pakisztán államfője. 1999-ben Musarraf államcsínye során eltávolították posztjáról.
Pakisztánban mondhatni hagyománya van az államcsínyeknek: az ország 66 éves történetében Sarif mostani megválasztása az első alkalom, hogy a korábbi államfő helyére demokratikus választás útján kerül a rá következő.
Bal-Rad komm: kérdés, betartja-e az ígéretét? Reméljük, igen — de sajnos a politikában ez nem nagy divat…
Z. Ribka (Hollandia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése