2013. június 7., péntek

Siralmas részletek – ezért nem érzünk semmit a viszonylag jó GDP-adatból

Hiába a kiváló növekedési szám, a belföldi szereplők ebből semmit sem éreznek. Sőt, tovább csökkent a felhasználásuk. A körülményekhez képest igen erős negyedévet produkált a magyar gazdaság az év első három hónapjában. A KSH pár hete közölte előzetes adatait, ami minden várakozást felülmúlt. Számos elemző és főleg laikus csodálkozott rá az európai viszonylatban is kimagasló negyedéves összevetésben 0,7 százalékos bővülést mutató magyar eredményre.
A statisztikai hivatal ma reggel megerősítette a korábban közölt számokat, és részletes adatsorokat is mellékelt hozzájuk. Ezekből pedig feketén-fehéren kiderül, hogy a gazdaság által megtermelt többletteljesítmény teljesen egészében külföldre, illetve a készletekbe “vándorolt”. Sőt, nem csak a többlet, hanem még annál is több, hiszen a belföldiek GDP-felhasználása még tovább csökkent.
Készletre és külföldre termeltünk
A háztartások fogyasztása a kiigazított adatok szerint (szezonálisan és naptárhatással, vagyis karácsonyt, vagy a rövidebb februári hónapot kiszűrve) 0,1 százalékkal tovább zsugorodott. De ha figyelembe vesszük a kormányzat által a lakosságnak nyújtott természetbeni juttatásokat (például gyógyszertámogatások, közlekedési ártámogatások, stb.) akkor a visszaesés 0,4 százalékos egy negyedév alatt. És ugyanilyen mértékben csökkent a közösségi fogyasztás is (pl. rendfenntartás, igazságszolgáltatás, stb.), ami végülis azt eredményezte a nonprofit szektor visszaeső támogatásával párhuzamosan, hogy a teljes hazai fogyasztás egy negyedév alatt 0,6 százalékkal esett vissza.
Ezzel pedig szöges ellentétben áll a teljes GDP 0,7 százalékos bővülése. A készletek ugyanis a tavalyi beszakadás után jelentős mértékben nőttek. Olyannyira, hogy nem csak a fogyasztás visszaesését, de a beruházások 1,4 százalékos zsugorodását is teljesen kompenzálni tudták, sőt a készletnövekedésnek köszönhetően a teljes hazai szektorra egy 0,2 százalékpontos növekedést tudott kimutatni a KSH. Ehhez jött még hozzá a külföld, vagyis a nettó export bővülése, ami végülis kiadta a 0,7 százalékos növekedést.
Évezredes mélyponton a beruházás – Matolcsy magyarázata sántít
A beruházások szintje az első három hónapban ugyanis – 2005-ös átlagáron és a KSH szezonális kiigazító programjának lefuttatása után – 939,2 milliárd forintot tett ki. Ilyen alacsony értékű beruházási volumenre ebben az évezredben még nem volt példa. 1999 második negyedévétől ugyanis kivétel nélkül magasabb számot tudtunk felmutatni. Éppen ezért sántít Matolcsy Györgynek az a múlt heti kijelentése, miszerint az idei első negyedéves beruházási visszaesés csak a tavalyi magas bázisnak köszönhető (kecskeméti Mercedes-gyár). A beruházások ugyanis folyamatosan esnek vissza, és érték el az idei első negyedévben ezt az évezredes mélypontot.

Mezőgazdaság nélkül a recesszióban dagonyáznánk
Ha a GDP felhasználása után megnézzük, hogy a 0,7 százalékos negyedéves GDP-növekedést milyen nemzetgazdasági ágak produkálták, akkor szintén nagyon egyoldalú képet kapnánk. Ha ugyanis nem lenne mezőgazdaság, akkor továbbra is recesszióban dagonyáznánk, hiszen az agrárium egy negyedév alatt 27,6 százalékkal nőtt. Ezen a területen, különösen negyedéves összevetésben nem ritka a kiugró érték, de ilyen mértékű elmozdulásra 2008 eleje óta nem volt példa. Ezt pedig igen komoly segítséget jelenetett a pozitív adat elérésében.
Az ipar ugyanis 2,5, ebből a feldolgozóipar 1,4 százalékkal esett tovább (nem tudott tehát korrigálni a tavalyi utolsó negyedéves beszakadást követően). A szolgáltatások háromhavi visszaesése összesen 0,1 százalékos volt. Ezen belül a legnagyobb mértékben a “Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység, adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység” esett vissza 2,4 százalékkal, de az “Információ, kommunikáció” területen tevékenykedő cégek sem lehetnek boldogak a 0,3 százalékos zsugorodással.
Ahhoz, hogy a 0,7 százalékos növekedést a magyar gazdaság végülis teljesíteni tudta, a mezőgazdaság mellett az építőipar 1,5 százalékos bővülésére is szükség volt.
Összességében tehát elmondhatjuk, bár igen pozitív az első negyedéves GDP 0,7 százalékos növekedése, az azt meghatározó tényezők nagyon egyoldalúak. A mezőgazdaság nélkül ugyanis tovább zsugorodott volna a gazdaság, a beruházások szintje pedig még a korábbinál is tragikusabb. Ráadásul a várakozásokkal ellentétben az ipar sem tudott még fordulatot venni és a belső fogyasztás továbbra is hanyatlik. Ennek ellenére a következő időszakban, legkésőbb a második félévre, egy szélesebb bázisra épülő teljesítménynövekedésre számíthatunk. Az ipar remélhetőleg a termelésbe álló autóipari beruházásoknak köszönhetően (például Audi-gyár idén június) pozitív irányba mozdulhat el, de a kiskereskedelem áprilisi megindulása is bizakodásra adhat okot. Ráadásul az éves átlagos növekedést 0,5 százalékponttal az a KSH-felülvizsgálat is segíti, amelyről legutóbb írtunk. (Magyar GDP: a matek csodája 0,5 százalék pluszt jelent)
(mfor.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése