2013. augusztus 23., péntek

Stadionfejlesztésre továbbra is van pénz

Kupacsapataink kínos nemzetközi szereplései ellenére is folytatódhatnak a stadionfejlesztések. Erről Orbán Viktor beszélt augusztus eleji sportági évértékelő interjújában, amelyet a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia honlapjának adott. A miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha a kormány még a nyáron döntene újabb futballstadionok rendbehozataláról. Így még az idén elkezdődhetnének a munkálatok Mezőkövesden, Diósgyőrben, Székesfehérváron és Szombathelyen is. A felsorolt helyszíneken az MLSZ pénzügyi rendszerén kívül, közvetlenül hozzák rendbe a pályákat. Az MLSZ-rendszerében pedig több NBI-es és NBII-es stadion újulhat meg.
Emellett szót ejtett a Puskás Stadion rekonstrukciójáról is, amely nemcsak egy futballstadion, hanem egy egész olimipiai központ lesz. 2018-ban vagy 2019-ben pedig már akár Bajnokok Ligája-döntőt is képesek leszünk rendezni. A terveket 2013 őszén mutatják majd be.
A foci mellett azért más sportágak is kapnak új létesítményeket. Fehérváron a jégkorongcsapat kaphat új arénát, illetve mivel Budapest rendezheti a 2021-es vizes vb-t, ezért a Dagály fürdőnél épülhet fel a világbajnokság központi komplexuma, amelynek a hazai junior úszó-világbajnokság miatt 2017-ig kellene elkészülnie.
ov stadion kosa.jpg
Milyen lesz is a látvány?
Folytatódnak a stadionfejlesztések Magyar szempontból az utóbbi évek legkiábrándítóbb eredményét hozták az Európa Liga- és a Bajnokok Ligája selejtezői: egyik csapatunknak sem sikerült megélnie legalább az augusztust, ami pedig a kormány focifetisizmusa miatt különösen kínos. Csányi Sándor MLSZ-elnök pedig korábban úgy nyilatkozott, hogy amelyik csapat kiesik az első körben, az kárt okoz a magyar futballnak.
A miniszterelnök szerint a miskolci, a mezőkövesdi, a székesfehérvári és a szombathelyi stadiont az MLSZ pénzügyi rendszerén kívül, közvetlenül hozzák rendbe. Más NB I-es és NB II-es illetőségűeket pedig az MLSZ rendszerén belül oldják meg.
400 millió a Kövesdnek
Az már korábban tudható volt, hogy az NB II Keleti-csoportjából feljutott Mezőkövesd 400 millió forintot kap a költségvetés tartalékaiból, mivel az élvonalbeli induláshoz nem rendelkeznek megfelelő létesítménnyel, így ők is úgy járhattak volna, mint az előző szezonban az Eger együttese, amely végig “albérletben” volt kénytelen fogadni ellenfeleit. Igaz, nekik nem Tállai András fideszes államtikár volt az elnökük.
A Videoton otthona is megújul
A székesfehérvári Sóstói Stadion a hosszabb távú projektek között kaphat helyet, a korszerűsítés ebben az esetben azonban csak a következő kormányzati ciklus feladatai között valósulhat meg. Fehérváron emellett egy új multifunkciós jégkorong- és rendezvénycsarnok is épülhet. A tervek szerint a a város még idén egy tanulmányt készíttet, ez alapján a jövő évi költségvetésben a kormány biztosítja a tervezés költségét.
Miskolcon is felújítják a DVTK-pályáját
Az eddig is ismert egy milliárd forintos tao-támogatás mellé az állam további három milliárd forintot ad a diósgyőri stadion és környezetének rendbetételére. Az egyik főlelátó már korábban elkészült, így ennek a közelébe helyezik a játékteret. Az őszi szezonban így néhány meccsen Nyíregyházán fogadja majd  ellenfelit a Diósgyőr.
Szombathelyen is gigaberuházás várható
Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint (aki Szombathely országgyűlési képviselője), a stadion tervezését többéves előkészítés előzte meg. Ennek ellenére még nem hozták nyilvánosságra a látványterveket. A képviselő azt hangsúlyozta, hogy sokmilliárdos gigaberuházás várható. Emlékeztetett arra, hogy néhány hónappal ezelőtt a kormány úgy döntött, hogy az érintett Haladás ingatlanok a MÁV tulajdonából Szombathelyhez kerülnek, méghozzá ingyen.
Csökkenő nézőszám
Az átfogó stadionfelújításokat beárnyékolja, hogy a 2012/13-as szezonban csökkent a meccsek látogatottsága. A korábbi átlagos 3645-as nézőszám 2728-ra csökkent. Ez pedig ellentétes azzal a céllal, amit korábban az MLSZ-stratégiában fogalmaztak meg, hogy az évtized végére az átlagos nézőszám 10 ezer legyen. Ha sikerül teljesen megtölteni majd az új létesítményeket, ez akár teljesülhet is.
A Puskás Stadion
2013. április 15-i kormánydöntés értelmében mégis a Puskás marad a nemzeti futballaréna: a belsejében új lelátókat alakítanak ki. Az Istvánmező rehabilitációjának részeként a Puskás Ferenc Stadiont a legmagasabb UEFA-kategóriájú, legalább 65 ezer fő befogadására alkalmas, multifunkcionális sportközponttá építik át.
A stadion építése várhatóan a 2014 végén kezdődhet, és a tervek szerint 2017 végén kerülhet átadásra. A létesítmény 60-80 milliárd forintba kerülhet, ám a kiszolgáló egységek – például parkoló létesítése – miatt a beruházás összköltsége 70-90 milliárd forint lehet. A terveket 2013 őszén mutatják majd be.
Emellett felújítják a Körcsarnokot és a Millenáris Velodrómot, illetve átépítik a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokot. Új létesítmények is készülnek: egy nemzetközi úszó- és vízilabda versenyek lebonyolítására alkalmas csarnok, atlétikai pálya és fedett atlétikai edzőpálya, valamint kiszolgáló épületek és parkolók. Az aréna egyik különlegessége lesz a tetőre kerülő, körülbelül egy kilométer hosszúságú kivilágítható panoráma futópálya.
A 10 éves MLSZ-stratégia
A 2020-ig terjedő időszakban az MLSZ céljai között szerepel a tízezres átlagnézőszám elérése az élvonalban. A felnőtt válogatott részvétele legalább két világtornán (ez a 1986-os mexikói világbajnokság óta nem sikerült). Valamint a 2012-14-es időszakban évente egy klubcsapatnak a főtáblán kell szerepelnie, majd 2015-től már kettőnek, s ebből egyiknek a nemzetközi kupatavaszt is meg kell élnie.
(Ténytár)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése