2013. augusztus 5., hétfő

Szellemvárosok Amerikában

Az Egyesült Államokban 150 olyan város van, amely a csődöt jelentő Detroithoz hasonló helyzetbe került.
detroit
A világ legdemokratikusabbnak tartott országában az érintett önkormányzatok vezetése feudális előjogok alapján "nyerte el" hivatalát.
Detroit július közepén fizetésképtelenséget jelentett, mely helyzetért a város vezetése a járműipar recesszióját okolta. Kétségtelen, hogy az amerikai gépkocsigyártás visszaesett, ugyanakkor a massachusettsi kutatási központ tanulmánya országszerte 150 olyan várost sorol fel, amely csőd közeli állapotban van. Az egész Egyesült Államokat behálózzák a szellemvárosok, ahonnan menekül a szakképzett fehér középosztály, helyükre képesítés nélküli afroamerikaiak költöznek. Ezeken a településeken akadoznak a közszolgáltatások és fokozatosan tűnnek tova a normális élet feltételei.
Detroit után Buffalo van a legközvetlenebb veszélyben. A New York államban található várost sokáig az Erie-csatorna éltette, de a vízi út a '60-as években elvesztette jelentőségét. Veszélyeztetettségi sorrendben a következő nyolc város szerepel még a toplistán, ahol a hagyományos iparágak és szolgáltatások bajba kerültek: Flintben a General Motors autógyár, Hartfordban a biztosítócégek, Clevelandben a kohászat, New Orleansban, Galvestonban, valamint Albanyban az óceáni, illetve a folyami kikötő, Atlantic Cityben a szerencsejátékipar, Allentownban a vasúti átrakodó.
Forrás: hetivalasz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése