2013. október 8., kedd

A CIA fokozza a terroristák kiképzését

A CIA növeli az erőfeszítéseit az egyre nehezebb helyzetbe kerülő nemzetközi terroristák támogatása érdekében.
Miután orosz nyomásra az Obama-kormányzat végül nem mert légitámadást indítani Szíria ellen, a "beszélő majom" (értsd: Barack Obama) végül úgy döntött, hogy a CIA által megalkotott Szír Nemzeti Koalíciót továbbra is fegyverekkel látja el és a terroristák kiképzésével segíti törekvéseiket.
A fegyverszállítmányok megindítását és a kiképzések megszervezését még júniusban jelentette be hivatalosan az Egyesült Államok. Azóta havi szinten több száz terroristát képeztek ki titkos CIA-bázisokon Jordániában. Amerikai hivatalnokok szerint az elmúlt egy évben az Ügynökség kevesebb, mint ezer embert képzett ki, aminek az lehet az oka, hogy a terroristák nem akarnak elutazni a kiképzésre.
Az amerikaiak célja - saját bevallásuk szerint - nem a terroristák katonai győzelmének elérése, hanem "egy patthelyzet kialakítása, amelyben lehetővé válna a politikai rendezés." Ezen nyilatkozatuk meglehetősen álságos annak fényében, hogy az Aszad-kormányzat eddig is hajlandó volt tárgyalni és a novemberi genfi Szíria-konferencián is részt vesznek majd a képviselői. Pontosan a fegyveres banditák csoportjai azok akik többször is kijelentették, hogy nem hajlandóak tárgyalni csak a feltétel nélküli megadásról. 
Az amerikai erőfeszítéseket Katar is támogatja, mely szintén tagja a Szíria Barátai elnevezésű országcsoportnak, akik az amerikaikhoz hasonlóan fegyvereket küldenek a terroristáknak. A CIA forráshiánya és Jordánia tiltakozása a CIA-jelenlét ellen valamelyest gátat szab a fegyveres banditák erősítésének, de a Szír kormány így sem lélegezhet fel.
Az egyre jobban visszaszoruló terroristák támogatására folyamatosan küldi az USA a kiképzett banditákat. A szíriai Honvédelmi Minisztérium közlése szerint a szíriai csapatok Homsz külvárosában mintegy 200 fegyverest öltek meg, amelynek túlnyomó többsége a muszlim világ zsoldosai voltak. Rá két napra Libanonból mintegy 100 fegyveres terrorista próbálta meg átlépni a határt Tel Kalah kerületben, hogy csatlakozzanak azokhoz a zsoldosokhoz, akik a Homsz közeli csatában szenvedtek vereséget. A szíriai hadsereg nehéz tüzérséggel fogadta a fegyvereseket, arra kényszerítve őket, hogy visszavonuljanak a libanoni térségbe, hátrahagyva néhány halottat és 20 sebesültet.
Mivel katonai sikereket egyre inkább képtelenek elérni, a szíriai gerillák mostanában a puszta rombolásban élik ki beteges hajlamaikat. A napokban az Al-Kaidával kapcsolatban álló Iraki és Levantei Iszlám Állam gerillái lerombolták a Harun Ar-Rashid ismert arab kalifának és felvilágosítónak emelt szobrot Er-Rakka városban. Szemtanúk elmondása szerint ezek a barbár cselekmények a helyi lakosság haragját váltották ki és több százan tüntettek ellenük. A terroristák tüzet nyitottak a tömegre. Korábban Er-Rakkában két templomot raboltak ki a fegyveres banditák, ledöntve a kupolán lévő kereszteket is.
Közben Aszad elnök ismételten elutasította a vegyi fegyverek használatáról szóló vádakat. A szíriai kormány hadserege nem használt vegyi fegyvereket – nyilatkozta Bassár el-Aszad, Szíria elnöke. ”Nem használtunk vegyi fegyvereket. Ez egy hazugság. És a gyilkos képe, amivel engem illetnek, miszerint a saját népemet gyilkolom, szintén valótlan” – hangsúlyozta az Arab Köztársaság elnöke.
Aszad továbbá jelezte szándékát, hogy kész szorosan együttműködni a nemzetközi vegyifegyver-szakértőkkel. Elmondása szerint a szakértők ”minden szükséges információt megkapnak a szíriai kormánytól”.
Szíria mindent megtesz, hogy eleget tegyen a vegyi fegyverek megsemmisítéséről szóló határozatnak. A Szíriai hatóságok a vegyi anyagok készleteiről és az azokat gyártó üzemeiről szóló további anyagokat adták át az OPCW-nek – jelentette ki Martin Nesirky, az ENSZ-főtitkár képviselője. Nesirky szerint az OPCW Végrehajtó Tanácsa a közeljövőben tanulmányozni fogja a kapott információkat.

Balatonyi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése