2013. október 8., kedd

Drága napfény: Spanyolország a napenergia megadóztatását tervezi

Amikor a politikusok már a nap, vagy jelen esetben a napenergia megadóztatását fontolgatják, tudhatjuk, hogy az adott ország bajban van.
Ahelyett, hogy más országokhoz hasonlóan különféle engedményekkel jutalmaznák a leleményességet, az önellátást és a takarékosságot, Spanyolország azt fontolgatja, hogy inkább megadóztatná azokat, akik saját maguk állítják elő az otthonuk működtetéséhez szükséges energiát.
35 milliárd dolláros adósságának lefaragása érdekében a spanyol energiaszektor azt szeretné, ha a napelemet használó fogyasztók „tartalékdíjat” fizetnének, tulajdonképpen arra kényszerítve őket, hogy fizessenek a saját maguk által megtermelt áramért.
„Mi leszünk az egyetlen ország a világon, ahol fizetni kell a nap használatáért,” nyilatkozta Jaume Serrasolses, a SEBA nevű fenntartható energiákra specializálódott cég igazgatója a BBC-nek. „Furcsa dolgok történnek Spanyolországban. Ez az egyik.”
A napelemek saját áramellátásra történő használatával átlagosan nyolc év alatt térül meg a kezdeti befektetés. A tervezett új napadóval ez az időtartam 25 évre emelkedne.
A javaslat azon a logikán alapul, hogy a növekvő „saját fedezetű fogyasztás miatt a hagyományos energiarendszerek bevétele csökken, miközben a hálózat fenntartásának költségei változatlanok maradnak,” írja a BBC.
„Ha én előállítom saját energiaszükségletemet, de továbbra is rá vagyok kötve a hálózatra, hogy legyen tartalékopció bármilyen termelési probléma esetére, hozzá kell járulnom a rendszer költségeihez,” magyarázza Alberto Nadal, energiaügyi miniszter.
Tehát bár maga a spanyol kormány hat évvel ezelőtt hatalmas kampányt indított a napenergia népszerűsítése érdekében, most ugyanez a kormány azzal vádolja azokat, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy megrövidítik az öt legnagyobb spanyol energiaszolgáltatót, így ismét az adófizetők lesznek kötelesek orvosolni a helyzetet.
Peit Hotrop, holland ügyvéd vállalta el annak az 1000 embernek a védelmét, akik az új javaslat miatt akár otthonukat is elveszíthetik, mivel ingatlanuk a toxikus befektetés kategóriába kerülhet.
„Többségük olyan ingatlantulajdonos, mint például saját szüleim is, akiknek volt egy kevés megtakarított pénze, amit olyan hasznos dologba akartak fektetni, aminek elég jó a megtérülési ideje,” mondja Holtrop.
„Sokan közülük el fogják veszíteni házukat (amit fedezetként kellett adniuk a napelemek megvásárlásakor). Nem tudják visszafizetni a banknak a felvett hitelt. A napelemeket és egyéb berendezéseket pedig nem tudják eladni, mert a kormány ezzel a döntéssel toxikus befektetéssé minősítette őket.”
Bár az adó még nem lépett hatályba, Serrasoles szerint a fényelektronikai szektor már most érzi a helyzet negatív hatásait.  „Senki nem fog ilyen befektetésbe vágni, ha a megtérülés több mint 20 évre emelkedik.”
Eközben az öt legnagyobb spanyol energiaszolgáltató fogyasztásnövekedést tapasztalt, valószínűleg azért, mert hirtelen kevesebben érdeklődnek a napelemek telepítése és használata iránt, és Richard Jornet, a Barcelonai Autonomous Egyetem professzora szerint valószínűleg pontosan ez volt a cél.
„Azt hiszem (a kormány) tisztában van azzal, hogy ennek a javaslatnak semmi értelme sincs. Csak időt akarnak nyerni,” nyilatkozta Jornet. „És ezek alatt a hónapok alatt az energia oligopólium sok millió eurót keres.”
A BBC szerint legalább négy másik EU tagállam, Lettország, Olaszország, a Cseh Köztársaság és Görögország is szoros figyelemmel kíséri a spanyol fejleményeket, valószínűleg, hogy kövesse példáját, amennyiben a tervezett adó bevezetése viszonylag zökkenőmentesen megy végbe.
A javaslat tökéletes példája annak, hogy miként próbálják a hatalmi kormányok ellehetetleníteni saját állampolgáraikat, miközben váltig állítják, hogy a köz érdekében cselekednek. Mi jöhet még? Oxigénadó?
Ugyanakkor miért is csodálkoznánk az ilyen megalomániás próbálkozásokon, amikor George W. Bush már 2006-ban kijelentette, hogy a világűr az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozik.
Forrás: Infowars.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése