2013. október 9., szerda

Jön a nagy igazoltatás - rendőrök lepik el a várost

Fokozott ellenőrzésbe fognak a baranyai megyeszékhely rendőrei szerdán, melynek során igazoltathatnak, autót és ruházatot is átvizsgálhatnak. Az igazoltatásnak megvan a szigorú forgatókönyve, amivel érdemes tisztában lenni, ha attól eltér a közeg, ne hagyjuk szó nélkül, szükség esetén azonban kamerázhat is a hatóság munkatársa.

Fokozott ellenőrzést rendelt el a rendőrség október 9-ére Pécsett, melynek során az igazoltatáson kívül ruházat-, illetve járműátvizsgálásra is számítani lehet. A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az ellenőrzés 16 és 20 óra között zajlik, célja a közrend és közbiztonság fenntartása, a lakosság személy- és vagyonbiztonságának megteremtése, a bűncselekmények és szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása, valamint a közlekedési balesetek megelőzése.
Az ellenőrzés keretében a rendőrök igazoltathatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják. A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása.

A fokozott ellenőrzés olyan összehangolt és koncentrált rendőri tevékenység, amelynek során a rendőrhatóság illetékességi területét vagy annak egy részét lezárják, és az ott tartózkodókat igazoltathatják, ruházatukat és csomagjukat átvizsgálhatják - áll a Független Rendészeti Panasztestület honlapján.

Az igazoltatás megkezdése előtt a rendőr köteles - a napszaknak megfelelően - köszönni, majd nemének és életkorának megfelelő megszólítással közölni az igazoltatás célját. Köteles továbbá bemutatkozni: közölni a nevét, az azonosító számát, valamint az igazoltatás előtt szolgálati igazolványát (egyenruhás rendőr esetében azonosító jelvényét) felmutatni. A rendőr önmaga igazolásától csak abban az esetben térhet el, ha az, az igazoltatás eredményességét veszélyeztetné. Az igazoltatás során a rendőr elkérheti az igazoltatott személy személyazonosító igazolványát, lakcímkártyáját, vagy egyéb olyan okmányait (például útlevél), amellyel hitelt érdemlően igazolni tudja magát. Az okmányról ellenőrző kérdéseket tehet fel: például megkérdezheti az igazoltatott születési adatait, anyja nevét stb. Ennek az a célja, hogy meggyőződjön arról, hogy az igazoltatott nem hamis, vagy hamisított okmánnyal rendelkezik. Minden esetben összeveti az okmányban szereplő személyes adatokat a körözési- és a schengeni információs rendszer adataival, hogy megállapítsa, hogy az igazoltatott személyt nem körözik-e. Amennyiben a rendőr indokoltnak látja - például további intézkedésekre lehet szükség - igazoltató lapon rögzíti az igazoltatott személyes adatait.

Ha igazoltatáskor nincs nálunk személyi igazolvány, bármely más személyazonosításra alkalmas (fényképet és személyes adatokat tartalmazó) okmány is használható helyette. Ilyen például az új típusú, ugyancsak kártya formátumú gépjárművezetői engedély, illetőleg bármelyik érvényes útlevél (magán-, diplomata, hajós, szolgálati stb. útlevél). A személyazonosításra alkalmas okmány nem lehet olyan mértékig sérült, illetve megrongálódott, hogy abból a személyazonosság megállapítása ne legyen lehetséges.

Kamerázhat is a rendőr


A www.panasztestule... szerint rendőr jogosult az intézkedése során valamint az ellátott szolgálai feladattal összefüggésben az intézkedéssel érintett személyről, továbbá a környezetről és minden lényeges körülményről, tárgyról akár kép akár hang, illetve kép- és hangfelvételt készíteni.
http://magyarnemzetikormany.com/pi-klub/news.php?readmore=5533

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése