2013. október 6., vasárnap

Kuba a terrorizmus áldozatai előtt tisztelgett


Kuba tiszteletét fejezte ki a terrorizmus áldozatainak. Ez annak a terrortámadásnak a 37. évfordulóján, amelynek során egy 73 utast szállító polgári repülőgépet robbantottak fel Barbados partjainál. Az Államtanács megtartotta az Állami Terrorizmus Áldozatainak Napját, és felvonulással egybekötött megemlékezésre került sor a havannai Kolumbusz temetőnél, ahol a terrorista akciók során megölt kubaiak több mint háromezer hozzátartozója elítélte az Egyesült Államok bűnös háborúját Kuba ellen.
1976. október 6-án a Cubana de Aviación repülőgépe néhány perccel azután robbant fel, hogy felszállt a barbadosi Bridgetownból. A terrorista Posada Carriles és a CIA áldozatai - áll a megemlékezésen kifeszített feliraton. A fedélzeten utazó kubaiak többségét az ifjúsági vívó válogatott tagjai tették ki, akik az összes aranyérmet megnyerték a Caracasban tartott Közép-amerikai és Karibi Bajnokságon.
Az áldozatok között volt még tizenegy guyanai fiatal, akik orvosi tanulmányokat folytattak volna kubai egyetemeken, és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság öt tisztviselője is. Wilfredo Pérez, a repülőt vezető pilóta fia az összes áldozat nevében követelte, hogy az Egyesült Államok adja ki Posada Carrilest Venezuelának, ahol törvény előtt kell felelnie ezért és más bűncselekményekért.
„A CIA tudta, hogy támadást tervez a repülőgép ellen, és nem tettek semmit a megállítására” – mondta. Ebben az évben október 6-át a Terrorista Akciók Áldozatainak Emléknapjává nyilvánították, és a gyász jeleként félárbocra eresztették a kubai zászlót.


(latin-amerika.hu )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése