2013. október 2., szerda

Oroszország felülvizsgálhatja az ukrán határokat

Tamara Guzenkova, az orosz Stratégiai Tanulmányok Intézetének helyettes igazgatója az orosz-ukrán viszony alakulásáról nyilatkozva bejelentette, Ukrajna számára a továbbiakban végzetes kockázatokat hordoz a nyugathoz való közeledés. Ugyanis mostanra fennáll annak a veszélye, hogy az ukrán kormány kezdeményezze az orosz fekete-tengeri flotta kivonását a Krím-félsziget térségéből, ami a térségben radikális geopolitikai változásokhoz vezetne.
"A fekete-tengeri flotta státusza részét képezi az Ukrajna és Oroszország közt érvényben lévő 'nagy szerződésnek'. Tehát ha valaki a radikális ukrán politikusok közül megpróbál vitát kezdeményezni a fekete-tengeri flotta kivonásáról, az arra kényszeríti Moszkvát, hogy az orosz-ukrán kapcsolatokban a megállapodásnak továbbra is érvényt szerezzen. Akkor a területi határok kérdése is előkerülne."
Guzenkova szerint, ha Kijev hivatalosan is bejelenti arra vonatkozó igényét, hogy Moszkva vonja ki a fekete-tengeri flottát a Krím-félsziget területéről, annak egyenes következménye, hogy Oroszország felülvizsgálja Ukrajna jelenlegi határait és a szerződést szegő féllel betartatja a korábbi megállapodást.
"A politikai retorika egy dolog, amitől persze, nehéz megszabadulni, de az átmenet a gyakorlatban, az egészen más. Vajon Ukrajnának megéri-e, hogy ingatag lábakon állva az Európai Unióhoz csatlakozzon? Aligha hihetnénk."
Hídfő.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése