2013. október 1., kedd

Így változik az időjárás 2100-ig - videó

A vizualizáción látható hőmérséklet- és csapadékváltozáshoz hasonló adatok szerepelnek az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legújabb jelentésében is - közölte az OMSZ.

A NASA Klíma Szimulációs Központja a modellek futtatásakor átlagos hőmérsékleti és csapadék adatokkal számolt. Ennek eredménye látható a videón, amelyen végigkövethetjük, hogy 2100-ig hogyan alakulnak a Föld hőmérsékleti- és csapadékviszonyai a 20. század végi történelmi átlagoktól kezdve.

A videó első felében a hőmérsékletváltozást követhetjük nyomon. Az animáción az értékek Fahrenheitben vannak megadva, Celsiusba átszámolva nagyjából az értékek felével lehet kalkulálni.

Látható, hogy a felmelegedés főként az északi féltekét, különösen az Északi-sark környékét érinti leginkább. Az átlaghőmérséklet itt akár 10 fokkal is emelkedhet a század végéig. Az animáció szerint a szárazföld felett 3-10, míg az óceánok felett 1-3 fokos átlaghőmérséklet emelkedés valószínű.

A videó második része a csapadékviszonyokat szemlélteti. Itt a csapadék anomáliát láthatjuk, amely százalékos arányban mutatja, hogy az egyes területeken az átlagosnál csapadékosabb, vagy szárazabb időre lehet-e majd számítani. Az Egyenlítő környékén egyértelmű csapadéknövekedés várható, bizonyos helyeken akár a duplájára is emelkedheti az éves csapadékösszeg.

Míg Észak-Európában növekvő csapadékkal kell számolni, addig Közép-Európában és a mediterrán vidékeken inkább a csökkenő tendencia lesz jellemző - akár meg is feleződhet az éves mennyiség. Lesz azonban olyan terület is, például a Közel-Keleten vagy Amerika nyugati partvidékén, ahol az évek során mindkét szélsőség előfordulhat.
HVG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése