2013. október 1., kedd

Itt az ENSZ bírálata: ezt nem teheti Magyarország a hajléktalanokkal

Magyarországon a hajléktalanok számára az élet a jövőben még nehezebb lesz. A budapesti parlament ugyanis hétfőn este jóváhagyta azt a vitatott törvényt, amely megtiltja nekik az utcákon és tereken alvást – jelenti a Spiegel Online Budapestről.
A városoknak és községeknek a jövőben joguk lesz arra, hogy a hajléktalanokat tetszés szerint kitilthassák a körzetekből – írja a Spiegel. Mindazokat pedig, akik a tilalmat nem tartják be, pénzbírság, illetve börtönbüntetés veszélye fenyegeti.
Az új szabályozás az idén februárban történt alkotmánymódosítás eredménye – mutat rá a továbbiakban a Spiegel. A kormány a lépést “a közrend és biztonság, valamint az általános egészségügy és kulturális értékek” miatti aggodalommal indokolta.
Az ENSZ becslése szerint Magyarországon mintegy 30-35 ezer ember él az utcán. Magdalena Sepúlveda, az ENSZ rendkivüli szegénységben és emberi jogokban illetékes különmegbízottja bírálta Orbán Viktor kormányát. Szerinte a tilalom erősíti a hajléktalanokkal szemben táplált előítéleteket, és a problémát nem oldja meg. “Nem lehet törvényileg arra kötelezni embereket, hogy szükségszállásokra költözzenek” – hangoztatta Sepúlveda.
A Spiegel szerint nem Magyarország az egyetlen olyan ország, amely keményen jár el a hajléktalanokkal szemben. Az Egyesült Államokban is több szövetségi államban be van tiltva a hajléktalanoknak, hogy kolduljanak és a szabadban aludjanak.
Ám Magyarországgal ellentétben az Egyesült Államokban a hajléktalanokkal szembeni eljárás nincs az alkotmányban rögzítve, zárja cikkét a Spiegel.
(vg.hu )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése