2013. december 15., vasárnap

Amerikai fejlesztés: lézerrel gránátok ellen

Sikeresen tesztelte az amerikai hadsereg az egyelőre még csak fejlesztés alatt álló lézerfegyverek egy újabb változatát. A földi járműre, vagyis terepjáróra vagy harckocsira szerelhető változat tesztjein kiderült, hogy a fegyver nemcsak kisebb méretű drónokat képes eltalálni, de a levegőben semmisíti meg az aknavetőkből kilőtt gránátokat is.
Az Új-Mexikóban végzett tesztek során a High Energy Laser Mobile Demonstrator (HEL MD, nagyenergiájú mobil lézerfegyver) 10 kW-os változatát használták, a tervek szerint a 2022 körülre tervezett rendszerbe állításig az 50 és 100 kW teljesítményű lézert is letesztelik majd. A fegyverrendszert a Boeing fejleszti, a szakértők szerint az amerikai hadseregnek például az iraki és az afganisztáni előretolt helyőrségeknél is jól jött volna néhány ilyen fegyver.
A tesztek során a HEL radarja sikerrel fogta be a 2,5 kilométer hatótávolságú, 60 milliméteres aknagránátokat, majd egy negyeddollárosnyi lézerfolttal semmisítette meg őket, még repülés közben. Szakértők szerint a további fejlesztések iránya az ennél sokkal gyorsabban repülő tárgyak befogása és szétlövése lesz, bár a nagyobb teljesítményű rendszerek megbízható hűtési és energiaellátási megoldásán még dolgozni kell.
Az amerikai hadsereg folyamatosan teszteli a lézer alapú fegyvereket, 2014-ben például hadihajókra szerelnek olyan védelmi megoldást, ami kisebb csónakok és távirányítású repülők megsemmisítésére is képes.
Horváth Ferenc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése