2013. december 8., vasárnap

Boldog Karácsonyt! Tízmilliós prémiumok állami cégvezetőknek

Úgy tűnik, jól teljesítettek az elmúlt évben az állami cégek vezetői, sorra kapták a pré­miumokat, amely 9-10 havi fizetést is jelenthetett nekik pluszban. Hiába érte például rengeteg bírálat a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t, hogy lassan, a tervezett számoktól messze elmaradva halad a devizahitelesek mentése, Csillag Tamás vezérigazgató nettó 10,8 millió forintos prémiumban részesült.
– A 2012. évre megállapított prémiumfeladatok kiértékelését követően a tulajdonosi jogok gyakorlója, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő engedélyezte az összeg kifizetését – tájékoztatták a Blikket. A költségvetési törvényben nyolcezer bedőlt hiteles lakásának megvételével számoltak a tavalyi évre, az eszközkezelőnek viszont alig hatszáz ingatlant sikerült december végéig megvásárolnia, igaz, további 1400-at már felajánlottak a bankok megvételre, csak az eljárás nem fejeződött be addigra.
Információink szerint azt díjazták a prémiummal, hogy Csillag a semmiből állította fel az eszközkezelőt, amely egyre jobban működik, a hosszú átfutási időről pedig nem ők tehetnek.
Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankban (MFB) sokkal jobb dolgozni, mivel ott nem csak az első számú vezető munkáját díjazták. Baranyay László azóta lemondott vezérigazgató 19,2 millió forintos prémiumot kapott, helyetteseinek 17-18 millió forint jutott az idén a tavalyi munkáért. A bank dolgozói között tavaly összesen 190 millió forintot, az idén 179 milliós jutalmat osztottak szét.
– Egyetlen ember és egyetlen forint sincsen, amit ajándékba kapott volna bárki is. A prémiumok mögött vállalt és értékelt pluszteljesítmény van, kinek-kinek sok-sok túlórája, átdolgozott hétvégéje – magyarázta a Blikknek a cég.
A MÁV Zrt.-nél mind a 25 vezető tisztségviselő kapott prémiumot, ráadásul mindenki a munkaszerződésében kikötött maximumot kapta. A legtöbb pénzt Dávid Ilona vezérigazgatónak fizették ki, 19,2 millió forintot.
– A MÁV Zrt. évtizedek óta első ízben tavaly ért el pozitív, 2,9 milliárd forintos üzemi eredményt – indokolták a Blikknek a tízmilliós prémiumokat. A MÁV-nál óriási szakadék tátong a felső vezetők és az egyszerű munkavállalók között: az ő szemüket egy 25 ezer forintos vasutasnapi jutalommal szúrták ki, vagyis egy átlagprémium két ezreléke jutott az átlagvasutasnak.
A Blikk több tucat állami céget megkérdezett a pluszpénzekről, de csak két olyan állami vállalatot talált, ahol nem kaptak prémiumot a vezetők: az egyik a Magyar Posta Zrt., a másik pedig az Erzsébet Szállodák Nonprofit Kft.
(Blikk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése