A 
Hungarikum Bizottság döntésével öt új taggal bővült a hungarikumok 
gyűjteménye; emellett öt új elem került be a Magyar Értéktárba - közölte
 a bizottság ülése után a vidékfejlesztési miniszter Ópusztaszeren. 

Fazekas
 Sándor elmondta: hungarikum lett Puskás Ferenc életműve, Kassai Lajos 
lovas-íjász módszere, a gyulai kolbász, a szikvíz és a magyar operett.
A
 politikus kifejtette: Puskás Ferenc életművét azért tartották 
fontosnak, mert a sportolót a világ minden részén ismerik, és 
teljesítményét Magyarországgal azonosítják.
Kassai
 Lajos a magyar hagyományőrzés kiemelkedő személyisége, az íjászat 
újjáteremtésén fáradozik, amely a magyar identitásban, gondolkodásmódban
 rendkívül fontos szerepet tölt be.
A
 gyulai kolbász is felkerült a listára, a hagyományos ízvilágot 
megjelenítő élelmiszer és annak elkészítési módja is hungarikum.
Szintén hungarikumnak minősül már a szikvíz, a magyar találmányt ugyanis jól ismerik a határokon túl is.
A magyar operett is gyarapítja a listát, hiszen a magyar identitás része, és a világban képviseli az országot.
A
 Magyar Értéktárra vonatkozóan is jelentős döntések születtek 
Ópusztaszeren. Bekerült Mathiász János szőlőnemesítő életműve, a Hercz 
és a Pick téliszalámi, a zsolnay porcelán és kerámia, valamint a 
badacsonyi kéknyelű őshonos magyar szőlőfajta.
Az
 előterjesztések közül hat hungarikumra vonatkozót tárgyaltak meg, 
melyből ötöt vettek fel. A Magyar Értéktárba való felvételre tizenkét 
javaslat érkezett; ötöt tudtak megtárgyalni, a többi a következő, 
várhatóan januári ülésen kerül napirendre.
A
 hungarikumok gyűjteményébe eddig felvették már a pálinkát és a 
törkölypálinkát, a matyó népművészetet, a táncház módszert, a tokaji 
történelmi borvidék kultúrtájt, az ezeréves Pannonhalmi Bencés 
Főapátságot és természeti környezetét, Budapestet, a Fertő/Neusiedlersee
 kultúrtájt, a herendi porcelánt, Hollókő ófalut és környezetét, a 
Hortobágyi Nemzeti Parkot, a mohácsi busójárást, Pécs (Sopianae) 
ókeresztény temetőjét, a solymászatot, az Aggteleki-karszt és a 
Szlovák-karszt barlangjait, a karcagi birkapörköltet, legutóbb pedig a 
csabai kolbászt, a hízott libából előállított termékeket, a tokaji aszút
 és a Béres-cseppet.
A
 Hungarikum Bizottság tavaly októberben alakult a Vidékfejlesztési 
Minisztériumban. A tizenöt tagú testületet a magyar nemzeti értékekről 
és a hungarikumokról tavaly tavasszal - a VM által kidolgozott - 
elfogadott törvény hívta életre.
A
 hungarikumtörvény magában foglalja a magyarság csúcsteljesítményeit, 
azokat az értékeket, amelyeket tizenegy évszázada az ország határain 
belül és kívül felhalmozott. A bizottság fogja össze azt a 
tevékenységet, amelynek eredményeként felállíthatóvá vált a Magyar 
Értéktár, és teljessé válhat a hungarikumok jegyzéke.
 (Forrás: MTI)
 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése