2014. január 5., vasárnap

Barátkoznak a sziriai banditák!

Péntek óta dúlnak a harcok a Bassár el-Aszad ellen lázadó szíriaiak és az al-Kaidához köthető dzsihádisták között. Legutóbb a felkelők öltek meg legalább 36 iszlamista fegyverest, most utóbbiak pusztítottak.
Legkevesebb félszázan meghaltak Szíria északi részén a dzsihádista fegyveresek vezette támadás következtében. Ismert: péntek óta heves harcok dúlnak a Bassár el-Aszad rendszere ellen felkelő szíriaiak és az al-Kaidához köthető, dzsihádista fegyveresek között. Kormányellenes tüntetők a múlt héten legalább 36, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) soraiba tartozó szélsőségest öltek meg.
Az aleppói Tell-Rifaat közelében történt, hogy az ILIÁ fegyveresei legkevesebb tíz lázadóval végeztek – tette közzé a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelő Központja (OSDH). A tartomány egy másik településén, Hreitánban pedig öt felkelőt végzett ki autórobbantás által az ILIÁ, míg az északnyugati Dzsebel-az-Závíjában négy felkelő vesztette életét a dzsihádisták támadásának következtében.
Ellenzéki aktivisták szerint viszont később harc nélkül vonult ki az ILIÁ a török határ közelében elfoglalt, stratégiai fontosságúnak tekinthető állásokból. Ezekre ismét az an-Nuszra Front és az iszlamista Ahrár as-Sám erői vonultak be. Az an-Nuszra Front fegyveresei egy másik hír szerint Aleppóban a kormányerők tíz katonájával végeztek, akiket napokkal korábban ejtettek foglyul a szervezet stratégiai állásaként szolgáló al-Kindi kórház közelében.
(vs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése