2014. január 5., vasárnap

KSH: A külföldi is hazai!

Tavaly szeptember és november között 4 millió 12 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 87 ezer fővel volt több a tárgyidőszakban, mint egy évvel korábban - jelentette a KSH. A munkanélküliek száma 57 ezer fővel pedig alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta  9,3 százalékra csökkent.
Ez utoljára 2008-ban volt ilyen alacsony, a foglalkoztatottak száma pedig 2001 óta nem volt 4 millió fölött, de a KSH éves átlagos foglalkoztatottságot mutató adatai szerint 1998 óta sem!
Egyszerű malőr. Több dolog is segíti a látszólag jó számokat:
Novemberben már elindult a téli közfoglalkoztatás, amelynek keretében a kormány novembertől áprilisig 200 ezer ember foglalkoztatását tervezi, miközben ilyenkor jellemzően inkább csökken a foglalkoztatás, főleg az építőipar időszakos leállása miatt. Ami elég nagy munkaerőpiac más hónapokban. Ezekből a számokból azonban úgy tűnik, novemberben már bőven beindulhatott a téli közmunka.
További, nagyjából kétszázezres tábor azoké, akik külföldön vállalnak munkát, viszont a KSH valamiért beleszámolja őket a hazai foglalkoztatottsági statisztikába??? Választás előtt vajon miért?
Gölöncsér Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése