2014. február 17., hétfő

Megugrott a nemteljesítő devizahitel-állomány

A legfrissebb statisztika szerint újabb 0,3 százalékponttal emelkedett a nemteljesítő devizahitelek aránya. Ezen belül sokat romlott a lakáscélú devizaadósok helyzete. A Magyar Nemzeti Bank hétfő reggel frissített adatsora szerint a teljes bankszektor nemteljesítő hitelállománya a harmadik negyedévi 18,5 százalékról 18,8-ra emelkedett év végére. Ez az egy évvel korábbi állapotnál 2,5 százalékponttal magasabb arányt jelent, 2012 végén ugyanis még 16,3 százalékos volt ez a ráta. A mostani változás viszont a korábbi évek trendjének megfelelő, hiszen az utolsó negyedévekben rendre “ugrik egyet” a mutató.
Külön figyelmet érdemel a devizahitelek ügye, ezen belül is az egyik kiemelt figyelemmel övezett terület a lakáscélú devizahiteleké, melyek minősége romlott az utolsó három hónapban. Míg ugyanis még a harmadik negyedévben 16,6 százalék volt 90 napon túli késedelembe esett, a negyedik negyedév végére ez az arány már 17,4 százalékra ugrott. Nominálisan ez egész pontosan azt jelenti, hogy a korábbi 300 milliárdos állomány 304-re emelkedett. Ennek 65,4 százaléka pedig már 1 éven túli késedelemben lévő devizahitelt jelent, miközben egy negyedévvel korábban az akkori 90 napon túli késedelmes hitelek 63 százaléka volt egy éven túli elmaradásban.

Ám nem csak önmagában a nemteljesítő hitelállomány növekedése eredményezte a negyedéves szinten nagyobb 17,4 százalékos arányt, hanem a teljes lakáscélú devizahitel-állomány csökkenése is. Míg ugyanis 2013 harmadik negyedévében 1804,7 milliárd forint volt ezen hitelek összértéke, három hónappal később 1751,2-re, vagyis 3 százalékkal csökkent.
Ennél viszont sokkal rosszabb a helyzet a szabad felhasználású devizahitelek esetében, hiszen a nemteljesítő állomány 27,2 százalékról 28,4-re emelkedett. Egy évvel korábban még “csak” 23,4 százalékos volt ez a mutató.
A fentieken túlmenően egyaránt 0,6 százalékponttal emelkedett a gépjármű és a személyi devizahitelek nemteljesítő állománya is egy negyedév alatt. Előbbi 12,5, a személyi hitel pedig 15,4 százalékra.
A forinthiteleknél jobb a helyzet
Ami a forinthitelek állományát illeti, ebben az esetben már a legtöbb hiteltípus esetében csökkenő nemteljesítő aránnyal és így javuló minőséggel lehet találkozni. Ez alól egyedüliként a lakáscélú, támogatott hitelek jelentenek kivételt. A harmadik negyedéves 4,4 százalékos 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya 4,6 százalékra emelkedett.
Ami pedig a javuló minőséget felmutatni tudó hiteleket illeti, a legnagyobb mértékben a szabad felhasználású hitelek esetében csökkent a nemteljesítő állomány. A harmadik negyedéves 31,6 százalék 30,6-ra mérséklődött.


(mfor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése