2014. március 9., vasárnap

Ukrajna: Percről percre (folyamatosan frissül)


2014. március 10.
14:44 - Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette, hogy "A nyugati államok szerintünk is abban érdekeltek, hogy az egész ügy a nemzetközi törvények keretein belül legyen megoldva, minden ukrán érdeke szerint, kivétel nélkül."
14:26 - Az Orosz Külügyminisztérium kifejezte reményét, hogy az USA diplomatái is aggódva figyelik az eseményeket az ukrán fegyverrektárakból ellopott fegyverek miatt.
11:31 - elindult a krími referendum weboldala: http://referendum2014.org.ua/
10:32 - Szevasztopolban bejelentették, hogy mostantól az orosz az adminisztráció hivatalos nyelve.
10:02 - 15.000 ember vett részt Cseljabinszkben tartott oroszpárti tüntetésen, amivel a Krím-félszigetet és az ukrajnai oroszokat szerették volna támogatni.
Hídfő.net | Cseljabinszk, oroszpárti tüntetésCseljabinszk, oroszpárti tüntetés, 2014.03.10.


07:58
- Oroszország kifejezte nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy a Jobb Szektor felfegyverzett tagjai támadtak békés tüntetőkre Harkovban szombaton. Az orosz külügy hozzátette még, hogy a nyugati mégia "kínosan hallgat" az ügyről, ami alapjaiban kérdőjelezi meg az objektivitásukat és demokratikusságukat.
03:24 - Kína miniszterelnöke, Xi Jinping felhívta Barack Obama figyelmét, hogy az ukrán helyzetet békés úton kell rendezni, "Elsősorban a politikai és diplomáciai megoldásokat kell bevetni a helyzet rendezésére".

2014. március 9.


20:32 - Gerhard Schröder volt német kancellár szerint az EU hozzáállása az ukrán kérdéshez alapvetően hibás volt. Schröder szerint soha nem kellett volna Ukrajnát belekényszeríteni egy választásba az EU és Oroszország között.
19:02 - Szevasztopolban egy csoport szélsőségest megakadályoztak egy provokáció kivitelezésében. Taras Sevcsenko ukrán költő születésének 200. évfordulóját készültek megünnepelni, amikor egy csoport náci jelszavakat skandálva az ünneplők közé rontott. A rendőrség megerősítette, hogy Jobb Szektor tagok is voltak a támadók közöt. Később két felfegyverzett majdanista kezdett lövöldözni a szobornál, de az ott lévő önvédelmi alakulatok mindkettőt elfogták és átadták a rendőröknek.
16:19 - Az orosz ex-olajmágnás, Mihail Hodorkovszkij meglátogatta a Majdan-téri tünetőket, és kijelentette, hogy meg van győződve az oroszok aktív részvételéről a véres februári öszecsapásokban. Hodorkovszkij szerint a tüntetők elleni erő alkalmazásáról tudtak az orosz hatóságok és azt támogatták is. Hodorkovszkij meggyőződése, hogy a majdani összecsapásokban nem vettek részt nácik vagy fasiszták, szerinte ilyen csoportok nincsenek is az országban. Kiváló bizonyítéka ez a kijelentés a cionfasizmus létezésének, amikor is már komoly zsidó pénzmosó és adócsaló ex-milliárdosok is az ukrán szélsőségesek pártját fogják.
Hídfő.net | Hodorkovszkij meglátogatja a majdani tüntetőketA zsidó rabló, Hodorkovszkij a majdani önvédelmi erők egyik tagjával beszélget, Kijev, 2014.03.08.
16:00 - A krími parlament kifejtette, hogy a népszavazás eredményéről függően, de meg kívánják tartani az autonóm köztársaság státuszukat az Oroszországi Föderáción belül is.
15:00 - Márcuis 3. óta 3500 orosz állampolgár belépését tagadta meg az Ukrán Határrendészet, köztük 16 újságíróét is, tekintetel, hogy nem szívesen látott személyek Ukrajnában, közölte Pavel Shisholin, az Ukrán Határrendészet vezetője.
14:04 - Vlagyimir Putyin, Angela Merkel és David Cameron telefonkonferencia keretein belül tárgyaltak a krími helyzetről. Putyin kifejtette, hogy a Krími Parlament döntései összhangban vannak a nemzetközi joggal, valamint az ott élők érdekeit képviselik.
13:17 - Több ezer anti-Majdan tüntető gyűlt össze Luganszk városában és elfoglalták a helyi adminisztráció épületét. Kitűzték az orosz zászlót, és a kijevi illegális kormány által kinevezett helytartó, Mihail Bolotszkik lemondását követelik. Hozzávetőlegesen 1000 tüntető behatolt az épületbe. Az épületfoglalás előtt a tüntetők összecsaptak a Majdan-pártiakkal, és elzavarták őket.
Hídfő.net | Oroszpárti tüntetők elfoglalták a luganszki adminisztráció épületét
13:05 - "A modern világban az emberek nem beszélhetnek már a szankciók nyelvén" - emelte ki Kirill Barszkij, a Shanghai Együttműködési Csoport orosz elnöki különmegbízottja. A teljes interjú megtekinthető az orosz külügy weboldalán.

http://www.hidfo.net/2014/03/09/ukrajna-percrol-percre-folyamatosan-frissul

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése