2014. május 6., kedd

Minnesota, USA: Tilos a mobiltelefonok követése


Minnesota Államban a törvényhozás megszavazta 120-0 arányban a mobiltelefonok hatóságok általi követésének tiltását, hacsak erről nincs bírósági végzés. A törvény kisebb technikai módosítások után a kormányzóhoz kerül aláírásra.
Brandon Petersen szenátor, a törvény beterjesztője szerint: "Bármely kormányzati szerv számára tilos kell legyen a mobiltelefon helyzetének bemérése bírósági engedély nélkül. Eme bírósági engedélyt pedig csak annak a valószínűségében lehessen kiadni, hogyha az adott kormányzati szerv bizonyítani tudja, hogy mobiltelefon tulajdonosa elkövet, elkövetett, vagy épp elkövetni készül egy bűntényt."
Hídfő.net | A minnesotai képviselőházA minnesotai képviselőház
A törvénytervezetet még üdvözölhetnénk is, azonban az utolsó megfogalmazás kicsit széles lehetőségeket biztosít a jogalkotó számára. Az "elkövetni készül egy bűntényt" kitétel ugyanis ebben a formában majdnem bárkire ráhúzható, aki élve alkotmányos jogával fegyvert tart otthon, vagy rosszul néz egy rendőrre, esetleg ballonkabátban megy be egy boltba, hiszen az alatt fegyver rejtőzhet. Minnesota Állam "elkeseredett" küzdelme a nagy testvérrel mindenképpen jó kezdeményezés lenne, ám ebben a formában élhetünk a gyanúperrel, hogy a törvényjavaslat akár a jogi szövegezésben nem jártas állampolgárok megtévesztésére is szolgálhat.

http://www.hidfo.net/2014/05/06/minnesota-usa-tilos-mobiltelefonok-kovetese


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése