2011. október 20., csütörtök

A bankok fedezet nélküli hiteleket adtak

Egyszerűen nincs annyi frank a piacon, amennyi a frankalapúnak mondott hitelek fedezete kellene legyen. A rosszhiszeműség okkal vélelmezhető! Büntetőjogi következmények is várhatók, némely bank vonatkozásában.
A párizsi Sorbonne Egyetem kutatóprofesszora Dr. Lentner Csaba szerint a svájci frank alapúnak mondott hitelezés valójában fedezet nélküli hazárdjáték volt. "A bankok szerencsejátékot űztek és rajtavesztettek. A rendszer bedőlésért elsődlegesen ők a felelősek!"
"Tisztázzunk valamit mindjárt az elején! Teljességgel téves és helytelen a szóban forgó problémakör esetében devizahitelről beszélni. Ez ugyanis nem az!" - véli Dr. Lentner Csaba.
A svájci jegybank legfrissebb adatai azt igazolják, hogy a külföldi Bankok Magyarországon működő leánybankjai az általuk nyújtott hiteleket nem re-finanszíroztatták frankkal, nem vettek föl valós bankközi frankhitelt és nem bocsátottak ki frankalapú kötvényeket sem. A Svájci Nemzeti Bank pénzkibocsátása ugyanis nem növekedett olyan mértékben, amilyen mértékben szükséges lett volna ezen csereügyletekhez. Egyszerűen nincs annyi frank a piacon, amennyi a frankalapúnak mondott hitelek fedezete kellene legyen. Az a hitelezés amit svájci frank alapúnak mondanak, valójában fedezet nélküli hazárdjáték volt.
Felmerül a kérdés, hogy akkor mire alapozták a bankok ezeket a hiteleket? Dr. Lentner Csaba szerint nagy valószínűséggel úgynevezett swap ügyletekről lehet szó.
"Meggyőződésem, hogy a szükséges átvilágítások olyan eredményeket hoznának, melyek alapjaiban megváltoztatnák az adósok szorongatott helyzetét, sok esetben akár büntetőjogi következményekkel is járhatnak a Bankok vonatkozásában. A rosszhiszeműség ugyanis nem győzőm hangsúlyozni, okkal vélelmezhető! Az ebből fakadó Banki veszteségeket pedig a pénzintézeteknek házon belül kell orvosolniuk, azt semmi szín alatt nem terhelhetik rá az Ügyfelekre, akik nem tudták, nem is tudhatták, hogy csapdába csalják őket!"
Tehát kedves átvert becsapott hitelesek robbant a bomba, mert nincs frank, nincs CHF, nincs árfolyamkockázat!
Szabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése