2011. december 28., szerda

Japán és Kína abban állapodtak meg, hogy a dollár helyett saját valutájuk használatát támogatják

Japán és Kína együttműködési megállapodást kötöttek arról, hogy ”a dollár helyett saját nemzeti valutájuk használatát támogatják a japán és kínai vállalatok közötti tranzakciók során”. A megállapodást Yoshihiko Noda japán és Wen Jiabao kínai miniszterelnök jelentette be Pekingben. A japán kabinet vezetője az ez év szeptember 2-i beiktatatása után az első hivatalos látogatását tette meg Kínában.
A jelenlegi gazdasági válságban, amely már gúzsba kötötte az eurozónát is, az USA dollár és az euró nagymértékben elvesztette pozícióját a globális piacon. A Japán és Kína közötti kétoldalú tranzakciók során a nemzeti valuták szélesebb körű használatáról szóló megállapodásnak a szakértők várakozása szerint nagyon pozitív hatása lesz mindkét ország gazdasági fejlődésére és belső piacaik növekedésére. A Wall Street Journal adatai szerint a felek eddig mintegy 60 %-ban dollárban teljesítettek egymásnak, ez pedig azt jelenti, hogy ezen megállapodás után a dollár szerepe jelentősen csökkenni fog a térségben.
A kétoldalú találkozón Yoshihiko Noda és Wen Jiabao megállapodtak arról is, hogy az országaik közötti kétoldalú gazdasági együttműködés keretében Japán kínai államkötvényeket vásárol. A kínai kormány szigorúan ellenőrzi értékpapírjainak eladását és saját maga választja meg azokat a külföldi országokat, amelyek lehetőséget kapnak azok megvásárlására. Annak ellenére, hogy Japánnak csak korlátozott számú kínai államkötvény megvásárlására lesz lehetősége, ez a megállapodás rendkívül fontos lépés a Japán és Kína közötti gazdasági kapcsolatok fejlődésében. Eközben Kína maga is nemrég vásárolt egy újabb csomag japán államkötvényt.
Ugyancsak megállapodtak arról, hogy januárban tárgyalásokat kezdenek Dél-Koreával együtt egy szabadkereskedelmi övezet kialakításáról.
ITAR-Taszsz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése