2011. december 29., csütörtök

Latin-amerikai államfők és a rák

A venezuelai elnök egy több mint érdekes felvetéssel állt elő. Jelesül, hogy az Egyesült Államok egy titkos technológiát fejlesztett ki, amellyel elülteti a rákot a baloldali latin-amerikai államfők szervezetében.
A rák megbetegedés „kiszemeltjei” az államfők közül: Fernando Lugo paraguayi elnök, Dilma Rousseff, a jelenlegi, és Ignácio Lula da Silva, a volt brazil államfő, Cristina Fernandez Kirchner Argentína első embere, és persze maga Hugo Chávez is.
A kissé meghökkentő, ugyanakkor nem elvetendő feltevését Chávez egy támaszpont katonái előtt tette, ámbár sietve hozzátette, csak hangosan gondolkodik, és nem akar elhamarkodott vádakat megfogalmazni. Szerinte mindenesetre a valószínűség törvényeivel nehezen magyarázható, hogy a rák miért annyira elterjedt Latin-Amerika baloldali államfőinek körében. Egyben emlékeztetett arra is, hogy amerikai kutatók a negyvenes években guatemalaiak tömegét fertőzték meg szifilisszel, ám üzelmeikre csak tavaly derült fény.
Felvetése talán azért is elgondolkodtató, mert viszonylag rövid időn belül az Egyesült Államokkal nyíltan szembeszálló több latin-amerikai vezető egészsége romlott le váratlanul, s tavaly Argentína volt államfője, Nestor Kirchner (özvegye Cristina Fernandez Kirchner jelenlegi államelnök a napokban jelentett be, hogy pajzsmirigyrákot állapítottak meg szervezetében) szintén váratlanul szívrohamban elhunyt.
Dél-Amerika sok országában úgy tűnik, hogy valóban az elnöki székhez jár a gyakorta halálos kór. A 64 éves Lula da Silváról nemrég derült ki, hogy torokrákja van, és jól reagál a kemoterápiás kezelésekre, két évvel fiatalabb utódja, Rousseff 2009-ben gyógyult ki a nyirokrákból, paraguayi kollégáját, a 60 éves Lugót pedig tavaly, szintén nyirokrák után nyilvánították tünetmentesnek.
Chavez hangot adott azon meglátásának is, hogy most Evo Moralesre és Rafael Correra legyenek nagyon óvatosak, nehogy Bolívia és Ecuador elnökét is rákkal diagnosztizálják a közeljövőben. Chávez az első volt, aki támogatásáról biztosította Kirchnert a rák elleni küzdelemben. „Élni fogunk és hódítani fogunk!” – mondta.
Népszabadság online nyomán
Bercsényi Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése