2012. március 13., kedd

A BRICS a dollár jövőjéről

Megalapozott a BRICS országok törekvése a dollár használatának csökkentésére, és ez nem jár jelentős kockázatokkal – vélik az orosz szakértők.
Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság az elszámolásokban csökkenteni akarja az amerikai valuta arányát. De ezen túlmenően szó van arról is, hogy a kölcsönös hitelezéseknél áttérnek a nemzeti valutára. A csoport résztvevői március 29-i, Új-Delhiben tartandó csúcstalálkozójukon írhatják alá az egyezményt.
Egy évvel ezelőtt a kínai Szanija városban keretegyezményt kötöttek a BRICS országok. Ebben deklarálták az áttérést a nemzeti valutákra a kölcsönös elszámolásokban és a hiteleket illetően. A kínai Központi Bank még azt is közölte, hogy erre a célra elkülönít egy 10 milliárd jüanos alapot. Egyetértett a finanszírozással az orosz Központi Bank is. A dokumentum, amit aláírhatnak március végén, gyakorlatilag beindítaná ezt a folyamatot – állapítják meg a szakértők. A kérdés csak a kockázatokra vonatkozik, itt viszont eltérnek az értékelések. Nyikita Kricsevszkij, a Nemzeti Stratégiai Intézet vezetője szerint ennek a lépésnek a kihatását legnehezebb Oroszország szempontjából előre jelezni.
- Megvan az országok igénye arra, hogy mélyítsék egymással a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat. Ugyanakkor a nyersanyag piacok alapvető részén történelmileg dollárban folyik a kereskedés. Minden kísérlet, hogy lemondjanak a dollárról, mint egyetemes fizetőeszközről egyik vagy másik nyersanyag tekintetében, sikertelenül végződött. Moszkva áttérhet partnereivel a nemzeti valuta alapú elszámolásra. De ott rögtön a kérdés: a továbbiakban mit kezdjenek ezekkel a valutákkal?
A BRICS országok valutái szabadon nem konvertálhatók. Roman Andrejev pénzügyi szakértő így látja a helyzetet:
- Az, hogy a BRICS országok csökkentik a dollárhasználatot, eléggé logikus lépés. Olyan döntés, ami stabilizálhatja a világgazdaságot és a belső gazdaságokat. Oroszországban elsőként vezettük be a kétvalutás kosarat az elszámolásoknál. A nemzetközi tartalékaink kétféle valutában vannak. Ez eléggé előnyös: hiszen az arany-és valutatartalékok így nem károsodnak a dollár-euró árfolyam mozgásától.
A szakértők egyetértenek azzal, hogy egyelőre a BRICS országok azonnali áttérése a nemzeti valutákra az elszámolásokban és a hiteleknél bonyolult dolog. Túlságosan is eltérő az országok export struktúrája, orientáltsága. De a helyzet kiigazítására már tesznek konkrét lépéseket.
ruvr.ru

Jövőnk.info megjegyzés: Az Eurázsiai Unió létrejöttével és annak Közép-Európáig való kiterjesztésével létrejön majd az a gazdasági térség, amely a nyugati - értsd: Rotschildos, FED-es, zsidó - befolysától képes lesz függetleníteni önmagát és a dollár mellőzésével is működőképes világkereskedelmet bonyolít le. Magyarország - a tervek szerint - az övezet határának a keleti oldalára kerül majd, és ennek köszönhető, hogy az elkövetkező években Oroszország fölajánlja számunkra az Eurázsiai Unióhoz való csatlakozást. A nyugati kamatgyarmati státuszunkból kikerülendő, ajánlatos lesz élni ezzel a lehetőséggel... De úgy is fogalmazhatunk, hogy nem nagyon marad túl sok választási lehetőségünk... Ez bizonyos szempontól jó hír: ugyanis a zsidóság már feladta azt a tervét (már akkor, amikor Magyarország nyugati peremvidékké vált), hogy hazánkban hozza létre Új Izraelt, és helyettünk inkább Görögországot választották. Ezzel a hazai hitsorsosaik is tisztában vannak, ezért van a nagy visítozás - gazdáik ugyanis magukra hagyják őket (újabb 'átállás', szabálytalan előzés viszont nem lesz...). Ami most tapasztalható részükről, az már csak utóvédharcnak tekinthető és az elkerülhetetlen folyamatok lassítására irányul. Megint másként fogalmazva: az okos zsidó nem befelé akar jönni, hanem kifelé Magyarországról - ám a pesti söpredék rétegük még mindig nem érti, hogy miről szól az egész történet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése