2012. március 13., kedd

Egyiptom felmondja az Izraellel fennálló békeszerződést?

Az egyiptomi parlament alsóháza egyhangúlag jóváhagyott egy szöveget, ami kijelenti, hogy Izrael Egyiptom elsőszámú ellensége, és felszólít az izraeli nagykövet kiutasítására, illetve az Izraelbe irányuló gázexport azonnali leállítására. "A Forradalmi Egyiptom soha nem lesz barátja, vagy akár csak partnere a cionista entitásnak, melyet most Egyiptom és az arab nemzet elsőszámú ellenségévé nyilvánítunk, mától ellenségként kezeljük, [...] és az egyiptomi kormányzat felülvizsgál minden, az ellenséggel fennálló kapcsolatot". Az egyiptomi parlament alsóházának elnöke megbízta a kormánnyal való együttműködésért felelős bizottságot, hogy vegye ellenőrzés alá az ügyet, hogy a kabinet minél hamarabb teljesítse ezeket a követeléseket.
A döntés nem magyarázható valamiféle "vallási fanatizmussal" (amire a nyugati média hivatkozni szokott), hanem minden szempontból az egyiptomi lakosság döntésének tekinthető. A közelmúltban ugyanis végeztek egy lakossági felmérést, amely kimutatta, hogy az egyiptomi állampolgárok 73%-a ellenzi az Izraellel érvényben lévő gázüzletet, amely az Izrael és Egyiptom közt 1979 óta fennálló békeszerződés elsődleges feltétele. Erre a szerződésre a lakosság többsége is egyfajta hadisarcként tekint, mivel Izrael jelenleg gázfelhasználásának 40%-át Egyiptomból kapja - a békeszerződés megkötése óta folyamatosan a piaci árnál jóval olcsóbban. A többség emiatt ellenez bármiféle Izraellel kötött üzletet.
A nagykövet kiutasítása és a szerződés felmondása válasz a gázai övezet majdnem egy hete tartó bombázására. Felmerül a kérdés: miért pont most kezdődött újra a fegyveres konfliktus a térségben - ugyanis a nemrég szervezett amerikai haditengerészeti gyakorlatról kiszivárgott adatok azt mutatják, hogy az amerikai haderő készült erre a helyzetre. A Florida partjainál tartott szimuláció kilenc ország részvételét képezte le, ebből kettő olyan "fundamentális iszlám teokrácia, ami terrorista csoportok támogatásával gyanúsított".
A gyakorlat alapján a Hormuzi-szoros területén kezdődő amerikai beavatkozás során két iszlám teokráciával számolnak. Irán az egyik, ez egyértelmű - de az amerikai haderő már az egyiptomi választások előtt (kétharmados iszlám többség) lehetséges, hogy Egyiptommal mint célponttal számolt. Az utóbbi hónapok egyiptomi történései és az Egyiptomban fokozódó Izrael-ellenesség pedig csak alátámasztja egy korábbi feltételezésünket, miszerint a nyugati hatalmak olyan konfliktusra készülnek, amelyben Egyiptom már mint teokratikus berendezkedésű állam, Izrael és a nyugati szövetségesei ellen, Irán oldalán belép a háborúba.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése