2012. április 27., péntek

Orbán Viktornak is jutott egy a tripla pofonból - Medvegyev élő adásban

Vlagyimir Putyin május 7-én váltja Medvegyevet az államfői poszton. Medvegyev nemrég öt orosz televíziós csatornának válaszolt élő adásban az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Ezekből a nyugati sajtó elővette a számára legfontosabb témákat, illetve Medvegyev eleve olyan kérdéseket kapott, melyeket a nyugati média vitt be az emberek gondolkodásába.
A Putyinnal folytatott pozíciócserékről kijelentette, hogy ez a demokrácia védelmében történik. Ironikus arculcsapás a nyugatiaknak, akik a demokrácia védelme jelszó alatt akarják felforgatni az országot... Medvegyev kijelentése kifejező: a nyugatiak a demokrácia védelmében végzik a dolgukat, hát akkor mi is a demokrácia védelmében tesszük amit tenni kell, de a legkevésbé sem hajlunk arra, hogy az akadályok miatt bármit is változtassunk.
"Ideje, hogy mindenki lazítson, ez hosszú időre szól". Ebben a mondatban minden benne van. Benne van egyrészt mindaz a fáradalom, amit a nyugati felforgató tevékenység elhárítása jelentett a pozíciócsere előtti időszakban, de benne van az az üzenet is, hogy nem jött össze fiúk. Próbálkozhattok, de mi ezt újra meg újra meg fogjuk csinálni, akárhogy is erőlködtök.
A felforgató kísérletek közül a legismertebb, a letartóztatott punkegyüttes médiabotránya is előkerült, ezzel kapcsolatban Medvegyev azt mondta, azt kapják amit akartak: népszerűséget. A bírósági üggyel kapcsolatban nem nyilatkozott, nem tette meg azt a szívességet a felforgatóknak, hogy a bűncselekmény kapcsán a botránykeltők bármilyen mozgalmi vagy ideológiai vonatkozását bevonja a szóbeszédbe (ezt ugyanis felhasználhatnák a későbbiekben).
A grúz államfővel kapcsolatban kijelentette: "Szaakasvili egy nulla. Aki elfoglalja majd a helyét, azzal hajlandóak vagyunk helyreállítani a diplomáciai kapcsolatokat". Sokan csak az adott személyre vonatkoztatják ezt a kijelentést, de nem ez a lényeg, hanem a hozzáállás, ami mögötte van. Ugyanazok a személyek fogják ugyanis formálni a külpolitikát a kelet-európai térség felé is, akik Szaakasvilit egy rövid mondattal leírták. Így Medvegyev kijelentése egyben a kelet-európai térséggel szembeni viszonyulásukat is kifejezte. Ez sokmindent jelent, de ezek közül a legfontosabb üzenet, amit Magyarország felé közvetít, hogy Viktor, kezdhetsz csomagolni. Köpönyegforgatókkal nem tárgyalunk.
A közelmúltban több olyan esemény történt, ami egyértelműsíti az orosz nyitást a térségünk felé, így a Szaakasvilinek szóló üzenettel Medvegyev azt is kijelentette, hogy a kormány napjai meg vannak számlálva. Vagy így, vagy úgy.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése