2012. április 8., vasárnap

Óva int a Facebooktól az amerikai hadsereg

A katonák és családtagjaik élete is veszélybe kerülhet a közösségi oldalakra feltöltött, geocímkézett fotók miatt – figyelmeztet az amerikai hadsereg. A kémek is aktívak: NATO-vezetők nevében hoznak létre hamis profilokat.
A Facebook új Timeline funkciója a fotó rögzítésének koordinátái alapján térképet is képes készíteni, és a geocímkézés veszélyt jelent a katonákra és a családjukra is. Ezért az amerikai hadsereg óva int a Facebook és a helyfüggő szolgáltatások, mint a Foursquare használatától – írja a BBC.

Sok okostelefon automatikusan geocímkézi a fotókat a GPS-koordináták alapján, és ha a katonák a bevetés során készített fotókat feltöltik a közösségi oldalakra, az akció sikere mellett a maguk életét is szükségtelenül kockáztatáják és a családjukat is veszélybe sodorhatják – érvelnek. A Facebook mellett más közösségi oldalak – a Foursquare vagy a Gowalla is veszélyes lehet, mert pontosan megjelöli, hol van az egység vagy a család. A geocímkézett képek a bűnözőket is segíthetik – áll a közleményükben. Senki sem szeretné, ha kétes elemek tudnák, hová jár a gyerek iskolába – érvel a vezérkar, mely arra is felhívja a figyelmet, hogy terroristák és hackerek is visszaélhetnek az így publikált információkkal.

A comScore piackutató cég szerint jelenleg több mint százmillióan használnak mobiltelefont az Egyesült Államokban.
A BBC arra is kitér, hogy a brit hadseregben tilos mobiltelefonálni a bevetés során, és óva intenek attól is, hogy a katonák fotókat készítsenek okostelefonokkal.

Arra is figyelmeztetik a katonáikat, hogy ha valaki családi képeket tölt fel a közösségi oldalra, és fogságba kerül, az ellenség a közösségi oldalon publikált információkat is felhasználhatja ellene. Éppen ezért közösségi média-tanácsadók oktatják a brit katonákat, mit tegyenek közzé és mit ne a Facebookon és más oldalakon.

Kémek a közösségi oldalakon

A Telegraph cikkében is a Facebook veszélyeire hívják fel a figyelmet – más aspektusból. Ismeretlenek ugyanis NATO-vezetők nevében hoznak létre profilokat a közösségi oldalakon, személyes adatokat, bizalmas információkat publikáltak például James Stavridis admirálisról, családjáról barátairól, beosztottjairól.

Fotó: Facebook
A hamis profilok mögött valószínűleg kínai kémek állnak. A projekt azért veszélyes, mert bár maga a profil hamis, megtévesztő lehet és ha elfogadják a felkérést az ismerősök, a valódi barátok, munkatársak, értékes információkat szolgáltathatnak ki illetékteleneknek. Nevek, személyes email címek, születési dátumok, lakcímek, személyes fotók, családi képek vagy a tartózkodási hely koordinátái kerülhetnek így rossz kézbe. Emellett az ismerősök hangulatából is messzemenő következtetéseket lehet levonni. Mindezt kémkedésre vagy zsarolásra is felhasználhatja az ellenség.

Miután felfedezték a hamis profilt, törölték a Facebookról – a többivel egyetemben.

Forrás: http://ch-serverhosting.com/postaimre/news.php?readmore=5500

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése