2012. május 8., kedd

Az IMF a kormány tudta nélkül nyomná a forintot

Kár fecsérelni a szót az IMF tárgyalásokkal kapcsolatos huzavonára. A kormány lassan pénz nélkül marad, mert nincs állami kézben a bankrendszer. Mivel a kollaboráns kormányban a bankok államosítása fel sem merül, egyetlen lehetőségük, hogy a Valutaalapnál könyörögjenek egy kis készpénzért. A Valutaalap pedig adni fog pénzt, de cserébe olyan feltételt szabott, amit az Orbán-kormány se egykönnyen vállal magára.
Csak és kizárólag azért foglalkozunk ezzel, mert a fővonalú média megint kerülgeti a forró kását. Az IMF feltétele a jegybank függetlenségéről azt jelenti, hogy tartanak a pénzügyi válság továbbterjedésétől, és már nem bíznak az Orbán-kormányban sem. Zajlik a magyar bankrendszer felkészítése arra a túlterhelésre, a mi a közeljövőben várható. A kiszabott feltételt pedig a kormány hosszas huzavona után teljesíteni látszik.
Végül mégsem vonják össze a nemzeti bankot és a pénzügyi felügyeletet, hanem meglépik az IMF által előírt módosításokat. A jegybanktörvény módosítása hatályon kívül helyezi azt a paragrafust, mely szerint a Magyar Nemzeti Bank megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kabinet képviselője szavazati jog nélkül részt vehet a tanács ülésein. Ez a gyakorlatban annyit fog jelenteni, hogy a kormánynak nem csak beleszólása, hanem már rálátása sem lesz monetáris tanács tevékenységére.
Ez a lépés azért annyira fontos a Valutaalap számára, mert a pénzügyi válság továbbgyűrűzésével a bankrendszert akkora terhelés fogja érni, hogy hamar elfogyhat a bankok készpénztartaléka. Ebben a helyzetben pedig az IMF a saját kezében akarja tudni az irányítást, nem az Orbán-kormányéban...
Gyakorlatilag a kormány most írja alá, hogy idegen érdekeltségek az ő tudta nélkül annyi forintot állítsanak elő, amennyit csak akarnak. Ezt a pénzt pedig az ország hitelre kapja meg, és valós munkával megkeresett pénzből kell törleszteni.
Nagy szerencse, hogy az országban megfelelő mennyiségű kötél áll rendelkezésre, mert a robbanó infláció miatt az előállításra már nem lesz pénz.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése