2012. május 1., kedd

A H5N1 madárinfluenza vírus egy kis beavatkozással milliókat fertőzhet meg

Amennyiben a 60 százalékos halálozási arányú H5N1 madárinfluenza vírus ragályosabbá válna, hasonlóan a közönséges szezonális influenza vírushoz, több százmillió ember élete forogna veszélyben, nyilatkozta egy szakember az amerikai szenátus Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt.
„Mi történik, ha egy emlősről emlősre terjedő H5N1 vírus elkezd komolyabb mértékben fertőzni?” tette fel a költői kérdést Thomas Inglesby, a Pittsburgh-i Orvos központ Biobiztonsági Központjának elnök-vezérigazgatója a bizottság előtt tett nyilatkozatában.
„A szezonális influenza vírus a világ lakosságának 10-20 százalékát érinti minden évben, ami körülbelül egymilliárd embert jelent,” mondta Inglesby. „A WHO adatai szerint a vad H5N1 vírus halálozási aránya 60%, tehát, amennyiben a vad madárinfluenza vírust módosítanák, hogy az a közönséges influenza vírushoz hasonlóan fertőzzön, több százmillió ember élete kerülne veszélybe. Ha csupán századrészt annyira fertőző vírus alakulna ki, az is több millió életet jelentene.”
Az amerikai országos egészségügyi központ márciusban adta ki a vírus kettős kutatására vonatkozó irányelveit, ami az amerikai tudományos akadémia 2003-as, „Biotechnológiai kutatások a terrorizmus korában” néven kiadott jelentését vette alapul. A biotechnológiai kutatások növekvő aggodalomra adnak okot az utóbbi időben, ahogy a kutatók egyre több mesterséges vírust állítanak elő laboratóriumi körülmények között.
Inglesby szerint a laboratóriumok is elkövethetnek hibákat, mint például 1977-ben, amikor „a H1N1 vírustörzs mini-járványt okozott, feltehetőleg egy laboratóriumból kiszabadult vírus miatt.”
„Kilenc évvel ezelőtt a SARS veszély idején legalább három alkalommal fordult elő, hogy a BL-3 vagy BL-4 biztonsági besorolású laboratóriumok munkatársai Szingapúrban, Tajvanon és Kínában megfertőzték saját magukat a SARS vírussal,” mondta Inglesby. „Számolnunk kell az emberi tényezővel, a meglepetésekkel és balesetekkel a kutatások kockázatainak felmérésénél,” mondta.
A biobiztonsággal és kettős felhasználású kutatással kapcsolatos meghallgatás során Susan Collins szenátorasszony azt mondta, az amerikaiaknak jogukban áll elvárni, hogy a „közjóért végzett” tudományos kutatások finanszírozására szánt pénzek, ne a terrorizmust támogassák.
Elmondta, hogy a tervek szerint az amerikai és holland országos egészségügyi intézetek által végzett kutatások eredményei, amelyek azt vizsgálták miként lehet a madárinfluenza vírust megváltoztatni, hogy az a levegő útján is terjedhessen, két tudományos folyóiratban is meg fognak jelenni.
Az USA Országos Biobiztonsági Tudományos Bizottsága (NSABB) decemberben azt javasolta, hogy a kutatásokra vonatkozó információk egy részét biztonsági okokból tartsák vissza, de azóta a bizottság megváltoztatta álláspontját és a teljes tanulmányok megjelentetése mellett tette le a voksot.
A bizottság állásfoglalásának megváltozása „egy tudományos és biztonságpolitikai körökben folyó kiterjedtebb vita része, amelyben mindkét oldal komoly érvekkel állt elő,” mondta Collins.
„Az amerikaiaknak joguk van elvárni, hogy az ő pénzükből a közjóért finanszírozott kutatásokat, ne lehessen terrorista célokra felhasználni. Ezek nem képzelt veszélyek,” tette hozzá.
„Anwar al-Awlaki [amerikai születésű radikális imám, akit az Egyesült Államok az egyik legveszélyesebb közellenségként tartott nyilván] halála előtt olyan mérgek után kutatott, amelyekkel támadást lehet végrehajtani az USA ellen. Az aggodalmakat tovább növeli, hogy az al Qaeda új vezetője orvosi háttérrel rendelkezik, tehát elképzelhető, hogy számára a biológiai és vegyi terroristatámadások még fontosabbak,” mondta Collins.
Collins elismerte, hogy egyesek „állami cenzúrának tekintenék a tudományos fejlesztések ilyetén szerkesztését, ami gátat vethet a tudományos szabadság el; vagy korlátozhatja az életek megmentését lehetővé tevő vagy a közegészség érdekében végzett kutatásokat.”
„Nincs garancia arra, hogy a kutatást nem fogja valaki ártó szándékkal megismételni. Csak remélni tudjuk, hogy egyetlen potenciális ellenségünk sem rendelkezik az ehhez szükséges tudással. Nem tudjuk mekkora az esélye annak, hogy egy terrorista csoport vagy egy nemzetállam ellenséges szándékkal használja fel ezeket az eredményeket,” mondta Inglesby.
Anthony Fauci, az amerikai Országos Allergológiai és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója szerint „a szezonális és járványszerű influenza vírus folyamatos veszélyt jelent és a fertőző betegségek által okozott globális halálozások egyik vezető forrását jelenti.”
Fauci-nak a bizottság előtt tett nyilatkozata szerint a CDC (amerikai járványügyi központ) adatai szerint a szezonális influenza vírus miatt évente 200.000 ember kerül kórházba és 49.000 hal meg az Egyesült Államokban. A WHO szerint a vírus évente 3-5 millió súlyos megbetegedést és 250-500 ezer halálesetet okoz.
„Mi történik, ha egy emlősről-emlősre terjedő H5N1 törzs elkezd fertőzni? A szezonális influenza globálisan a lakosság 10-20 százalékát, évi egymilliárd embert érint. A vad H5N1 vírus halálozási aránya, ahogyan Önök is megerősítették, 60%, tehát, ha egy ilyen halálozási arányú H5N1 törzset állítanának elő mesterségesen, az több százmillió emberéletet veszélyeztetne,” ismételte Inglesby.
Daniel Gerstein, az USA helyettes nemzetvédelmi minisztere is megjelent a bizottság előtt és elmondta, hogy „a DHS (Nemzetvédelmi Minisztérium) nyomon követi, hogy a kutatóknak milyen DHS intézményekbe van bejárása és milyen kényes információkhoz, információs rendszerekhez rendelkeznek hozzáféréssel és minden egyes személy szigorú biztonsági szűrésen esik át, az egyes hozzáférési szintek odaítélése előtt.”
A kormánytámogatást élvező kutatók kötelesek azonnal értesíteni a DHS illetékeseit, kényes információk vagy termékek létrehozása vagy felfedezése esetén. Maga a DHS nem szolgáltat ki kényes információkat a támogatást élvező személyeknek,” mondta Gerstein. „Amennyiben bizonyos ritka esetekben ez mégis megtörténik az információ birtokába jutó személyeket titoktartási szerződés kötelezi az információk bizalmas kezelésére.”

Forrás CNSNews.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése