2012. május 1., kedd

A brit áruházlánc nem vásárolja fel az izraeli termékeket

A Co-op brit áruházlánc bejelentette, hogy többet nem importálnak az országba olyan termékeket, amelyeket a zsidók által Ciszjordániában létrehozott illegális telepeken termeltek meg. 2009 óta a brit áruházláncokban árusított izraeli termékeken fel kell tüntetni a származási helyet, így az ilyen termékek kiszűrése azonnal megkezdődik. A szankcióban az Agrexco izraeli cég a leginkább érintett, aminek az Európai Unió mindeddig elsődleges felvásárlója volt, és közvetlenül az uniós importőröknek értékesítette a zsidó telepesek által, a lemészárolt palesztin családok ledózerolt házainak helyén termelt lekülönbözőbb mezőgazdasági termékeket.
Az áruházlánc vezetője a hétvégén jelentette be, hogy innentől kezdve nem vásárolják fel a termékeiket. Az Agrexco az izraeli élelmiszeripari termékek legnagyobb exportőre, így a bojkottálás közvetlenül az izraeli gazdaságot érinti. Úgy tűnik, az áruházlánc két tűz közé került. A döntés állítólag az országban működő palesztin-párti szervezetek közbenjárásának eredménye, viszont az izraeli fél nyomására nem bojkottálják azokat a termékeket, melyeket az 1949-es Zöld Vonalon belül termeltek. 2009 óta az akkori brit miniszterelnök egy intézkedése miatt az izraeli termékeken fel kell tüntetni, hogy az ország melyik területén állították elő (a 49-es határon belül, a Gázai-övezetben, vagy Ciszjordániában). A zsidó külügy most azt próbálja elérni, hogy töröljék el ezt a szabályozást, és az áruházláncokat ne legyen kötelező értesíteni a származási helyekről.
Ez az eset a palesztin szervezetek által kiharcolt nyilvánosságnak (is) köszönhető, a vásárlók egy része ugyanis nem veszi meg az izraeli termékeket, tudván hogy erőszakkal létrehozott zsidó telepeken, palesztin faluk lerombolását követően létesített üzemekben állítják elő. A Boycott Israel Network vezetője támogatja az áruházlánc döntését, és mérföldkőnek nevezte azt, mivel az emberi jogi szervezetek hangoskodását rendre elcsendesíti a zsidó államhoz fűződő hűség, ha az izraeli viszonyok kerülnek terítékre...
Molnár István


Tel Avivnak nem tetszik az izraeli termékek bojkottja

 

Nemrég egy brit áruházlánc bejelentette, hogy nem vásárolja fel többet az izraeli telepeken előállított termékeket. A zsidó külügy máris antiszemitát kiáltott. Amolyan burkolt formában, egyelőre csak arra célozgattak, hogy a bojkott nem is igazán a telepeken létrehozott termékeket érinti, hanem mindent ami Izraelből származik. A zsidó képviselők közt ez hatalmas vitákat váltott ki, Tel Aviv szerint a bojkott hatalmas károkat okoz az izraeli gazdaságnak.
Az izraeli külügyminisztérium politikai nyomásgyakorlásról beszél, mondván hogy már nem csak a telepekről van szó, hanem az egész általuk megszállt területről. A bojkott eddig 350000 font bevételkiesést okozott az Agrexco-nak, az Arava és az Adafresh cégeknek, illetve Izrael legnagyobb exportcégének, a Mehadrinnak.
A Palesztin Mezőgazdasági Munkások Szakszervezete szerint a Mehadrinnak közvetlen nyeresége származik a folyamatban lévő gyarmatosításból, és az elfoglalt palesztin földek vizeinek kisajátításából. 
A szervezet szóvivője szerint mérföldkőnek tekinthető az intézkedés, mivel az erőszakkal kisajátított területeken előállított termékek felvásárlásával a nyugati áruházláncok Izraelt támogatják és közvetetten részt vesznek a palesztin lakosság kiirtásában. A szakszervezet vezetője egyben felszólította az összes európai áruházláncot, hogy kövessék ezt a példát, és bojkottálják az izraeli termékeket.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése