2012. május 9., szerda

Már mentik a spanyol bankokat

A spanyol bankokat korábban arra kötelezte a kormány, hogy a pénzügyi válság továbbterjedésével nagy valószínűséggel bedőlő ingatlanhiteleik miatt 54 milliárd euró céltartalékot képezzenek. Kiszivárgott információk szerint azonban pénteken bejelentenek egy bankreform programot, amiben a kormány ezt az összeget közel megduplázza, és készenlétben van egy újabb hitel a bankok feltőkésítésére.
A spanyol bankok kitettségeinek ugyanis több mint egyharmada olyan építőipari cégeknél és ingatlanfejlesztőknél van - hitel formájában -, amelyek Görögországban rendelkeznek érdekeltségekkel. Ha ezek a cégek becsődölnek - márpedig a görög helyzet miatt be fognak csődölni -, akkor a hitelek bedőlése miatt a spanyol bankok által elérhető készpénz harmadával csökken.
A spanyol bankok tartalékainak csökkenése pedig a kamatok emelésére ösztönzi a bankokat - hogy így pótolják a kieső bevételeket -, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy rengeteg spanyol vállalkozás azonnal csődbe megy. Még kevesebb állás, még nagyobb munkanélküliség, és ha az embereknek kevesebb a pénze, az állam bevételei is csökkenni fognak. A spanyol kormány intézkedésével gyakorlatilag importálják a pénzhiányt és a hitelek bedőlését Görögországból.
Nagyon úgy tűnik, hogy nem valamiféle "polgári engedetlenség", hanem az uniós vezetés kétbalkezessége fogja megkezdeni az eurozóna lebontását. Nekünk itt Magyarországon pedig alkalmazkodni kell a kialakult helyzethez. Készülnünk kell arra, hogy mire ez a hullám kiteljesedik, a magyar nemzetnek ismét megadatik egy történelmi lehetőség. Abban a pillanatban majd csak rajtunk múlik, hogy élünk-e vele!
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése