2012. augusztus 8., szerda

Felmérés: Ghána a legvallásosabb, Kína a legvallástalanabb ország

A Nemzetközi Gallup Szövetség 57 ország lakosságának (a világ össznépességének több mint 73 százaléka) vallásosságáról készített felmérést.
Összességében a válaszadók 59 százaléka mondta magát vallásosnak, 23 százaléka nem vallásosnak, 13 százaléka pedig meggyőződéses ateistának.  

A következő országokban a legmagasabb a magukat vallásosnak nevezők százalékos aránya: Ghána, Nigéria, Örményország, Fidzsi-szigetek, Macedónia, Románia, Irak, Kenya, Peru, Brazília.

A következő országokban a legmagasabb a magukat meggyőződéses ateistáknak nevezők százalékos aránya: Kína, Japán, Csehország, Franciaország, Dél-Korea, Németország, Hollandia, Ausztria, Izland, Ausztrália, Írország.
A mostani és a legutóbbi, 2005-ös felmérésben is vizsgált 39 ország vallásossági mutatója az eltelt hét év alatt átlagosan 9 százalékkal csökkent. Legtöbben nem a hitüktől, hanem a vallástól távolodtak el. Az ateisták aránya ugyanakkor 3 százalékkal nőtt.

A vallásosság terén a legnagyobb, 20 százalék fölötti visszaesést a következő országokban tapasztalták: Vietnam, Írország, Svájc, Franciaország. 
A felmérés teljes, angol nyelvű sajtóanyaga itt olvasható.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése