2012. szeptember 28., péntek

A Szentszék csatlakozott a diplomaták ellen elkövetett bűncselekmények megelőzésére vonatkozó egyezményhez


A Szentszék kinyilvánította, hogy a továbbiakban is hozzájárul a diplomaták ellen elkövetett bűncselekmények megelőzését és büntetését célzó globális elkötelezettséghez.
Szeptember 26-án Dominique Mamberti érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok titkára az ENSZ Főtitkárságán letétbe helyezte azt az okiratot, amellyel a Szentszék csatlakozik a Nemzetközi védett személyek ellen elkövetett bűncselekmények megelőzéséről és megbüntetéséről szóló, New Yorkban 1973-ban elfogadott egyezményhez. A konvenció 1977. február 20-án lépett életbe.
A Szentszék e lépéssel a saját és Vatikán Városállam nevében kinyilvánította, hogy a továbbiakban is hozzá kíván járulni a diplomaták ellen elkövetett bűncselekmények megelőzését és büntetését célzó globális elkötelezettséghez. A csatlakozási okirat emlékeztet rá, hogy az emberek és népek közötti testvériség, igazságosság és béke értékei különösen fontosak a Szentszék számára. Ezek védelme és megerősítése megkívánja a jogrend elsődlegességét és az emberi jogok tiszteletben tartását.
A bűnügyi és igazságügyi együttműködésre vonatkozó egyezmények tényleges garanciát jelentenek a békét és az emberi méltóságot fenyegető bűntényekkel szemben. A döntés nemcsak azt teszi nyilvánvalóvá, hogy a Szentszék együtt kíván működni a diplomáciai testületeket megillető védelemben, „in primis” figyelembe véve a Szentszékhez akkreditált személyzetet, hanem a nemzetközi közösséget is segíti abban, hogy magas szinten tartsa az éberséget a terrorizmus veszélyeivel szemben.
A kezdeményezés része annak a már jó ideje tartó folyamatnak, amelynek célja, hogy a vatikáni jogrendet a legmagasabb nemzetközi normákhoz igazítsa a szóban forgó súlyos csapások kiküszöbölésére.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése