2012. szeptember 28., péntek

Egy szavazattal szavazták meg az abortuszt Uruguayban

A terhesség 12. hetéig legalizálta az abortuszt az uruguayi parlament – egy szavazattal. A szeptember 25-én, ékéső este tartott szavazáson ötvenen szavaztak a javaslat mellett és 49-en ellene. A legalizálásról azonban még a szenátusnak is döntenie kell.
Mindazonáltal Jose Mujica elnök, akinek eldöntheti, hogy aláírja-e a törvényt vagy sem, már korábban kifejezte támogatását az ügyben, írja a CNA ésa BBC.
A javaslat ellen több ezer abortuszellenes tüntető vonult fel a fővárosban, Montevideóban, a kongresszusi vita pedig tizenhárom órán át tartott.
A megszavazott javaslat szerint az abortuszra jelentkező nőnek meg kellene jelennie egy orvosokból és szociális munkásokból álló bizottság előtt, akik tájékoztatnák a veszélyekről, lehetséges következményekről és a beavatkozás menetéről. Ezután öt nap gondolkodási idő következne, ami után a jelentkező szabadon dönthetne arról, hogy továbbra is kéri a magzatelhajtást vagy nem.
Az orvosok, nővérek ugyanakkor jelezhetik, hogy lelkiismereti okokból nem vállalnak abortuszt, illetve abban való segédkezést, ezt pedig minden egészségügyi intézménynek tiszteletben kell tartania. A katolikus és más intézményeknek, amelyek elutasítják, hogy ilyen beavatkozásokat végezzenek náluk, kötelessége lesz a hozzá fordulókat felvilágosítani arról, hogy hol végeznek abortuszt.
Az uruguayi püspöki kar már többször felszólította a parlamentet, hogy utasítsa el az abortusz legálissá tételét. A kongresszus 2008-ban már ugyancsak egy szavazattal, 49-48 arányban megszavazta a törvényt, de az akkori elnök, Tabare Vazquez megvétózta azt.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése