2012. november 11., vasárnap

A Julián-naptárhoz igazítják a húsvétot


A Juliánusz-naptárhoz igazítják a szentföldi katolikusok a húsvétot 2013-ban, hogy együtt ünnepelhessenek az ortodoxokkal.

XIII. Gergely pápa 1582-ben vezette be a Gergely-naptárt, amelyet manapság a világ nagy részén használnak. Ez a naptár lépett a helyébe a Juliánusz-naptárnak, amelyet még Julius Caesar hagyott jóvá uralkodása alatt. Az ortodox egyházak még most is az utóbbit használják.

A Jeruzsálemi Latin Patriarchátus szándéka az, hogy 2015-től a katolikus egyház a Szentföldön véglegesen áttérjen az ortodox egyház által használt Juliánusz-naptárra, és ettől kezdve a keresz- tények a húsvétot, a hit központi ünnepét együtt ünnepeljék majd – olvasható a Vatikánról és a pápáról híreket nyújtó honlapon.
Az egység érdekében a patriarchátus úgy határozott, hogy – gesztust gyakorolva – a liturgikus menetrendet már 2013-ban az ortodoxokéhoz igazítja. Ez azt jelenti, hogy jövőre a húsvétot a Szentföldön május 5-én ünneplik március 31. helyett. Jeruzsálemben és Betlehemben azonban nem követik a Juliánusz-naptárt, mert félő, hogy az megzavarná a nagyhétre érkező zarándokokat.

A változtatást nemcsak ökumenikus kérdések, hanem a családok lelkipásztori szükségletei is indokolták – mondta Pierbattista Pizzaballa, a ferences rend szentföldi vezetője, úgynevezett kusztosza. Rávilágított, hogy a Szentföldön szinte minden család vegyes, egyik része ortodox, a másik része pedig katolikus. A családok tehát két különböző naptár, a Gergely- és a Juliánusz-naptár szerint tartják az ünnepeket.

Pizzaballa szerint ez gondot jelent a keresztény családok számára, ugyanis együtt szeretnék ünnepelni a karácsonyt és a húsvétot.

A katolikus egyház ezért döntött úgy, hogy a húsvétot a Juliánusz-naptár szerint fogja ünnepelni. A karácsonyra vonatkozóan egyelőre nem foganatosítják a változtatást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése