2012. november 21., szerda

Görbe párhuzam: Holokauszt tanítás Gáza iskoláiban

Vörös lett az ősz az új izraeli mészárlástól. Hétfőn késő este izraeli harci gépek bombázták Gázát és megöltek két gyereket és három felnőttet, akiknek egyetlen bűnük az volt, hogy fociztak a házuk előtt. Ugyanazon a napon a Haaretz közölt egy riportot azt panaszolva, hogy a Hamasz tiltakozik a gázaiak holokausztra tanítását célzó ENSZ tervezet ellen. Ezen a napon történt még, hogy a Knesset jóváhagyta a Nakba Törvényt ami tiltja a palesztinok számára a Nakbára való emlékezést.
Ez nem csupán a véletlen műve. Nem ez az első eset, hogy Izrael palesztin gyerekek lemészárlása után a zsidó áldozathozás palesztin iskolákban való tanításának abszurd követelésével áll elő, miközben azon igyekezik, hogy a palesztin polgárokat meggátolja saját tragédiájukra való emlékezésben.
Ez év februárjában a felháborodás tovább nőtt az ENSZ gázai iskoláiban a holokauszt tanítását előíró tervezetével szemben, miután egy ENSZ hivatalnok elmondta egy Jordán napilapnak, hogy az UNRWA (ENSZ Palesztin Menekültek Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala) be fogja vezetni a jövő szeptemberben kezdődő tanévben a holokauszt történetének tanítását a gázai tanulóknak, mint emberjogi tananyagának részét.
A Haaretz közölte ENSZ és izraeli hivatalnokok kijelentéseinek egy sorát is, azzal vádolva a palesztinokat, hogy nem teljesen értik a tragédiát, ami a zsidókkal történt, elaprózzák a tényeket, kivesznek dolgokat szövegkörnyezetükből, és vonakodnak tudomásul venni a zsidók szenvedését. Az izraeli újság nem felejtette el a palesztinokat emlékeztetni, hogy a holokausztot túlélő százezrek számára mennyire fontos volt egy menedék léte, mely hozzájárult Izrael létrehozásához. A zsidók szerint a holokauszt palesztinok által való elismerése egy elengedhetetlen lépés a béke irányába.
Rengeteg történelmi iróniát tartalmaz ez az abszurd beszámoló. A legszembetűnőbb az, hogy a holokauszt, mint erkölcsi igazolás Izrael létrehozására, történelmileg meg van cáfolva. Egyszerűen azért, mert nem magyarázza meg azt a tényt, hogy az előkészületek egy zsidó állam létrehozására fél évszázaddal a holokauszt előtt elkezdődtek.
Ezzel nem azt akarom sugallni, hogy el kéne fogadnunk ezt az erkölcsi logikát, mert ha lett is volna egy valós történelmi kapcsolat a két esemény között, a palesztinok akkor sem felelősek a holokausztért, és egy abszurd gondolat a holokauszt gyerekeknek való tanításának visszautasítását bűnrészességnek feltüntetni. Különösen mikor minden nap népirtásnak vannak kitéve az izraeli légierő által.
De, ami továbbra is érvényes maradt itt, hogy a palesztin Nakba és a Holokauszt összekapcsolása még mindig alapvetően fontos annak megértéséhez, hogyan volt az utóbbi felhasználva az előbbi megmagyarázására. Gáza lakóinak zöme szintén menekültekből áll, akiknek vagyonuktól és szabadságuktól való megfosztásuk a cionisták által, a holokauszt tragédiára való hivatkozással lett végrehajtva.
Izrael párhuzam vonása a Holokauszt és a Nakba történetei között félrevezethető egy egyszerű okból. A palesztinok szemével nézve a Holokauszt az európai történelem része és semmi köze nincs a palesztin tudathoz, de a Nakbát Izrael idézte elő és ezt még tanulni is kell az iskolákban, mint saját történelmünk a részét. Arról nem is beszélve, hogy a Nakba a palesztinok számára egy máig tartó tragédia. A menekültkérdés még nem megoldott és a palesztinok még mindig megszállás és elnyomás alatt élnek.
Fenn áll a kérdés, Izrael elismerte-e valaha is a palesztinok szenvedését és tragédiáját? A tény az, hogy miközben Izraelben és a Nyugaton számtalan könyv lett szánva a palesztin szenvedés letagadására és történelmének eltorzítására, Joan Peters ”Emberemlékezet-óta” írásától a mai napig nincs egy azokhoz hasonlítható palesztin tanulmány a holokauszt letagadásáról vagy érvényességének kétségbevonásáról.
Én magam tizenkét évet töltöttem az izraeli állam egy úgynevezett modern, demokratikus és liberális arab iskolájában, és sose hallottam a Nakba szót. Maga a palesztin szó is meg van tiltva az arab iskolákban évtizedek óta. Minket, palesztin diákokat sose tanítottak Palesztina iszlám korszakára, ami több mint tizenhárom évszázadon át tartott. Helyette, Izrael Függetlenségi Napjáról, Cionista Békegalambokról és palesztin terrorizmusról tanítottak. Élénken emlékszem azokra a pillanatokra, mikor kényszerítve voltunk megemlékezni az izraeli katonákról, akik saját népünket gyilkolták le.
Igen, a palesztinok tudatában vannak a tragédiának, ami zsidókkal történt. De annak is tudatában vannak, hogyan lett a zsidók szenvedése felhasználva az Ő vagyonuktól, szabadságuktól való megfosztásukra és elüldözésük megmagyarázására. Tudatában vannak annak, ahogy a sors különös fintora álltak hogyan lettek ők az áldozatok áldozatai. Hogyan változott át a cionista mozgalom áldozatból szörnyű ragadozóvá játszi könnyedséggel. Hogyan lett a zsidók szenvedéséből politikai ipar és egy igazoló eszköz gyarmatosító terveikre Palesztinában. Hogyan lett az a szenvedés felhasználva Izrael által politikai eszköz és ideológiai fegyverként.
Abban biztosak lehetünk, a palesztinok nem utasítják el a Holokauszt tanítását, vagy tanulását önmagában, csak annak cionista meglátását. Így válik a zsidók tragikus története most egy gázai civilizálós küldetéssé. Létezik bármi abszurdabb, mint üldözni egy népet, tönkretenni életüket, lemészárolni gyermekeiket, lerombolni iskoláikat és kórházaikat, majd visszajönni másnap leckét adni nekik szolidaritásból?
Talán majd egyszer, mikor a palesztinok nemzeti jogaik birtokában lesznek, mikor szabadságban és igazságban fognak élni hazájukban, akkor majd boldogan fogják a holokauszt történetét tanulni, zsidó irodalmat tanítani; és talán görög költészetet olvasni.
(palestinechronicle.com)

Fordította: Márton László
PALESZTÍNOK ERKÖLCSI GYŐZTESKÉNT KERÜLNEK KI EBBŐL A HÁBORÚBÓL
Általában elmondható, hogy mióta folyik a zsidó háború, azóta a hazai hírekben a legvadabb hazugságokat adják a fejleményekről és részletekről, egyértelműen az izraeli érdekeknek megfelelően. De ma némi kis változást történt és ez a palesztínoknak köszönhető. A ma esti ATV híradójában nagyjából elmondták a helyzetet, de akinek szeme és füle volt a hallásra az kiérezhette, hogy: A palesztínok nem hajlandók elfogadni Izrael ultimátumát és ahogy tegnap megírtuk, tovább lővik a terroristákat. Ma olyan jelenetet mutattak, hogy egyszerre legalább 10 rakétát lőttek ki egy indító állásból, ami arra enged következtetni, hogy ezek sorozatlövők lehetnek. Ezen rakétákról eddig nem tudtunk. Az biztos hogy ezek nem a hagyományos „katyusák”, hanem nagy távolságúak, csak a gyártmány típusa nem ismert. Beszámoltak a nagyjából a zsidó veszteségekről is, de őnáluk sem halottak, sem sebsültek nincsenek, mert úgymond ők „fölkészültek” erre és az iskolásokat is időben elszállították. Csupa olyan hamis nyilatkozókat adnak le, amiből arra lehet következtetni, hogy az ellenkezője az igaz, amit állítanak. Egy hír szerint a Fatah, a Hamas és a Dzsihad teljesen összefogott és tovább lővik a gyilkosokat. Figyelemre méltó a törökök kiállása, akik népirtóknak és terroristáknak nevezték a zsidókat. Az is figyelemre méltó, hogy az EU be ….rt, ugyanis attól rettegnek, ha nem állítják le a zsidókat, akkor emelkedik az olaj ára, az eddig is haldokló EU pénzügyei még rosszabbak lesznek és az EU-ban egymásnak ugranak a fő tagországok. Az még érdekesebb, hogy Kairóban az egyiptomi elnök és kormány védi a palesztín érdekeket az ENSZ és más országok előtt, ami igen nagy támogatás. Izrael a határra küldött tankokat akkor sem merte volna bevetni, ha az EU nem figyelmeztette volna őket arra, hogy ezt ne tegyék. A palesztínok a tankok javát elintézték volna. Közben Palesztína az ENSZ megfigyelői tagságát követeli és ebben igen sok ország, köztük nagyhatalmak is támogatják. Úgy tünik, hogy a közeli napokban nemzetközi erővel leállítják a vérgőzös zsidókat. Ugyanakkor azt is mondták, hogy a januári izraeli választások elmaradnak. Hát persze, a lerombolt házakat is helyre kéne hozni. Teljes hazugság az is, hogy a zsidók többsége egységesen kiáll Netanyahu mögött, miközben béketüntetők vannak, de ezeket nem mutatják, csak említik. Hát persze. A „legdemokratikusabb” országban totális cenzúra van.

Egy gázai megnémult lány


Gáza most nehéz időket él! Én Shijaeya-ban lakok, Gáza várostól keletre. Bármilyen izraeli invázióban az én vidékemet támadnák meg elsőnek. Három nappal ezelőtt, hat ember halt meg és körülbelül negyven megsebesült. Ma ugyanannyian vesztek oda, de úgy tűnik több lesz a sebesült.
Két éjszakán át nem aludtam, nem bírok koncentrálni, tanulni. Tegnap éjjel hajnali két órakor még ébren voltam, próbáltam pihenni miután kishúgaim nagy nehezen elaludtak. Elalvás után fél órával egy ház az utcánkban találatot kapott. Abban a pillanatban a nyolcéves kishúgom felébredt és elkezdett hozzám szaladni és sikítani “mama, mama, mama!” Átöleltem, próbáltam megnyugtatni, “Szedd össze minden erődet!” mondtam neki.
Leírhatatlan dolgot láttam a saját szememmel. Két mártír, vérpatak, emberek összecsődülve és le-föl szaladva az utcán, mentők, és a piros szín. Az egyik lány, aki velem volt mikor láttuk az izraeli rakétát becsapódni megnémult. Se beszélni nem tudott, se járni. Próbáltam lenyugtatni, segítettem neki menni. Reméltem, hogy meg tudom nyugtatni, az egyetlen dolgot mondtam neki, ami eszembe jutott: ”Ez a mi sorsunk, tartani kell magunkat amennyire bírjuk. Palesztinának áldozatot kell hoznia a szabadságáért!”
Hosszú utat tettünk meg és még mindig nem tudott megszólalni. Sokszor meg kellett állnunk, mert nem bírt menni és teste akaratán kívül rángatózott. Egy kocsit kerestünk, amivel gyorsabban hazaérhetne, de nagyon nehéz volt. Minden ötödik percben egy újabb bombát hallottunk becsapódni, amitől sikítani kezdtek az utcán.
A látvány, ahogy a lány állt szó nélkül, és a teste rángatózott megríkatott belül. Minden lépésemnél imádkoztam, hogy haza tudjunk érni és megint tudjon beszélni. Félóra gyaloglás után, találtunk egy kocsit. A lány még remegett és magához szorítva tartott. Még most is előttem van az arca. Visszaemlékezve rá, csak elsírni tudom magam. Végre hazaért. Meglátta anyját, odaszaladt hozzá, átölelte, elkezdett zokogni és felkiáltott: ”Nem igazságos!”
Mikor a kocsiban voltam, hazafelé a városhatártól keletre, öt új bomba robbant pont a határ környékén. Elértem a házunkig és megláttam a kishúgomat amint sír. Istenem, mit kéne tennem ilyen helyzetben, azon kívül, hogy tartom magam? Sose fogjuk feladni!

Fordította: Márton László


Izraeli atrocitások a gázai civil lakosság ellen (+18)


Könnyek közt küldöm ezt az üzenetet. Úgy sírok mint még eddig soha, de ez az épület 500 méterre van a házamtól, és a halott gyerekek képe felzaklatott. Az első felindulásom után meg akarom mutatni Gáza mindennapi valóságát az intenzív izraeli bombázások és támadások alatt. A világ „legerkölcsösebb hadserege”, az izraeli újabb mészárlást követett el 2012 november 18-án, vasárnap.
Az izraeli repülőgép egy ötszintes épületet bombázott Gáza városában, egy épületet, ahol negyven ember élt, akik a Dalou családhoz tartoznak. 12 ember halt meg a Dalou családból, köztük hat gyerek, három nő, és két idős. Huszonöten megsebesültek.
Elnézést a megrázó fotókért. A képeket egy fényképész barátom készített, aki ki van borulva a szörnyű képek miatt. Szerintem az emberi- és gyermekjogi szerveztek alszanak. Nem tudom mikor fognak felébredni. Egy újabb izraeli bűntett a gyermekeink és polgáraink ellen, újabb mészárlás az emberiség ellen…
És újabb csendes bűnpártolás azon országok részéről, melyek azt állítják hogy az emberi jogokat védik. Elküldtem ezeket a fotókat a barátaimnak, azoknak a jó embereknek, szervezeteknek, akik nemes ügyünket támogatják. Ezzel próbáltam meg csillapítani dühömet, a gázaiak haragját. Ezek a képek szörnyűek, borzasztóak, de a gázai valóság még keményebb. A gázaiak egyesülnek barátságban, erőben, bátorságban, méltóságban, emberségben.
A törvényesen megválasztott miniszterelnök, Ismail Haniyeh elítélte az izraeli támadást, és arra kérte a világközösséget, vállaljon kötelezettséget arra hogy foglalkozik Izrael Gáza elleni bűneivel. Az álszent Nyugat, miközben a demokrácia „védelmezőinek” kiáltják ki magukat, következetesen elmulasztják a kapcsolatfelvételt a kormányunkkal, melyet a palesztin emberek választottak, szabad, demokratikus választáson.
Ennek nem lehet más oka, csak az hogy nem szeretnek minket, mert a Palesztin nép politikai vezetői nem ismerik el a Izraelt Azonban amióta létrejött Izrael ők azóta sem ismerik el Palesztinát. Nem sikerült betartaniuk a határozatokat és nyilatkozatokat, melyeket Izrael állam létrejöttekor hoztak.
Dr. Sami Abu Zuhri, az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) szóvivője szerint a Dalou család lemészárlása bizonyíték az izraeli hadsereg kudarcára. Ugyanis a zsidó állam katonailag impotens voltát bizonyítja az, hogy a hadsereg a kudarcait a civilek célbavételével kívánja ellensúlyozni. A Hamasz nyomatékosított, hogy Izraelnek nagy árat kell majd fizetnie mindezért.
 2012. november 18.
 Üdvözlettel Gázából
(sssawra.Info)
Fordította: Fehér Nándor


IRÁN ÁTADTA A HAMASNAK EGY RAKÉTA GYÁRTÁSI JOGÁT
A PressTV most jelentette, hogy az irániak átadták a Hamasnak a Farzs-5 nagyhatótávolságú rakéta gyártási jogát és technikai ismereteit. A mellékelt képeken iráni rakéták láthatók, ez a nagyhatású rakéta a kép jobb szélén van, a Global Securty oldaláról.


“Bombázzuk porig Gázát, küldjük vissza őket a középkorba, meg kell halniuk!”
Közéleti személyiségekből és köznapi emberekből egyaránt áradó Palesztina iránti gyűlölet hullám lepte el Izraelt. Ez az ellenségeskedés éles ellentétben van a Kairóban tett erőfeszítésekkel ahol arab vezetők és nyugati diplomaták próbálnak egy béketervet összehozni. Miközben vasárnap a Palesztin Felszabadítási Szervezet tisztviselője, Nabil Sheath kifejezte reményét, hogy a tárgyalások folytatódni fognak, teljesen más hangok jöttek Izraelből.
Eli Yishai izraeli belügyminiszter azt mondta, hogy a "Védelmi Oszlop Hadművelet" folytatódni fog és bővítve lesz miszerint már a szárazföldi támadásra is szabad utat kapott. A háborúnak Gázában ”olyan fájdalmasnak és gyötrelmesnek kell lenni, hogy a terrorista csoportok nem kétszer, hanem százszor gondolkozzanak el, mielőtt megint rakétákat indítanának Izrael ellen,” idézte a The Israel National News a politikust. ”Szét kell rombolni mindent, károkat kell okozni az infrastruktúrában, középületekben és a kormányépületekben. El kell érnünk, hogy a Hamas éveken át Gáza újjáépítésével legyen elfoglalva, és nem Izrael megtámadásával.” ”A művelet célja az, hogy Gázát visszaküldje a középkorba, csak akkor lesz Izrael nyugodt a következő 40 évben.” folytatta a zsidó belügyminiszter.
Gilad Sharon újságíró a volt miniszterelnök, Ariel Sharon fia, a vasárnapi Jerusalem Post-ban irt cikkében felhívást tett közzé, hogy Gáza úgy legyen porig bombázva, ahogy az Amerika bombázta porig Hiroshimát 1945-ben egy atombombával. Miközben a volt miniszterelnök fia a nyilvánosság előtt buzdította a katonaságot Gáza térképről való letörlésére, a Nemzeti Egységpárt és a Knesszet egy tagja, Michael Ben-Ari, felszólította az Izraeli katonákat a gázaiak gondolkodás és kegyelem nélküli legyilkolására. ”Nincsenek ártatlanok Gázában, ne hagyjátok, hogy bármelyik diplomata, aki jól akar kinézni a világban, veszélybe hozza életeteket – kaszáljátok le őket!” írta a Hakol HaYehudi weboldal. Michael Ben-Ari azt is mondta a katonáknak, ne törődjenek Goldstone-nal, utalva az ENSZ által készített Izrael 2008-2009-ben Gáza ellen végrehajtott mészárlást leíró Goldstone beszámolóra, amiben szó volt az izraeliek háborús bűneiről.
Israel Katz, az ország transzport minisztere felszólítást tett ”Gáza annyira szétbombázására, hogy a lakosság kényszerüljön Egyiptomba menekülni.” És Avi Dichter, a polgári védelem minisztere, Gáza bombák általi ”átformálására” sürgette az Izraeli Védelmi Erőket.
Még a vallási vezetők is belecsatlakoztak a csatába, egy híres izraeli rabbi, Yaakov Yosef, a volt főrabbi Ovadia Yosef fia, a hebroni Pátriárkák Barlangjában rendezett ceremónián megáldotta az IDF katonákat és a következő intelemmel látta el őket ”meg kell tanulni a szírektől hogyan kell mészárolni az ellenséget.” Gyilkosságra való felbujtás rabbik által nem új keletű dolog. 2007-ben, Eliyahu, Safad főrabbija, Izraelt egymillió palesztin meggyilkolására buzdította.
Hétköznapi izraeli polgárok is kimentek az utcára, hogy kifejezzék, szinte ujjongva, Gáza és más arab állam lakosaival szembeni faji gyűlöletüket. Csütörtök este, egy Tel Aviv-ban demonstráló izraeli csoport azt kiabálta: ”Nem érdemlik meg az életet, meg kell halniuk”, ”Pusztuljanak gyerekeitek” és ”Most vissza akarunk menni oda (Gázába) és kirúgni az összes arabot”. Léteznek háborúellenes hangok is, de azok kisebbségben vannak.
Az izraeli külügyminisztérium egy szóvivője, Paul Hirschon, erélyesen védelmezte Izrael akcióit az orosz Russian Today tévécsatornának. Mikor a belügyminiszter beszédéről lett kérdezve, miszerint ”Gázát vissza kell bombázni a középkorba,” ami az infrastruktúra, a vízellátás lerombolását jelenti, és így az egész polgári lakosság célbevételét, és az egy háborús bűntettel ér fel, azt válaszolta: ”Ami most történik, az teljesen más eset, és azt hiszem egyet fogsz érteni velem abban, hogy a múlt heti 1,400 katonai támadás, 47 tragikus halálesettel, azt hiszem egyet fogsz érteni velem abban, hogy az izraeli hadsereg mindent elkövet, hogy ne tegyen kárt civilek életében.”
De, a Hamas állja a bombákat félelem nélkül. Osama Hamden, a Hamas nemzetközi ügyeinek vezetője, azt mondta az Al-Jadeed Satellite csatornának, hogy ”A palesztinoknak nem sürgős egy tűzszünet, már hozzászoktunk az ilyen támadásokhoz.”
Sértések és fenyegetések olyan szabadon röpködnek mindkét oldalról, mint a bombák. Az Izraeli Védelmi Erők twitter-en fenyegetőztek, hogy ”A következő napokban se alacsony, se magas rangú Hamas tagnak nem lesz bátorsága kidugni fejét a föld alól”. Válaszul az Alqassam Brigád, a Hamas katonai szárnya, azzal vágott vissza, hogy: ”Megáldott kezeink el fogják érni vezetőiteket és katonáitokat bárhol is legyenek, magatokra nyitottátok a pokol kapuit.”
De, van egy óriási különbség köztük. A Hamas egy fegyveres szervezet, amit a világban sokan terroristának látnak. Izrael, viszont, egy civilizált demokrácia és egy gazdag, fejlett nemzet, és így a vezetőik szájából jövő túlzó kijelentések és méreg még sokkal sokkolóbb.

Fordította: Márton László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése