2012. november 10., szombat

Külföldön is folynak a kilakoltatások

Spanyolországban 2012. november 9-én lett öngyilkos egy 53 éves nő, akit ki akartak lakoltatni otthonából. A nő a harmadik emeletről vetette le magát a végrehajtók megjelenésekor. Spanyolországban ez a második hasonló eset. Kormányadatok szerint ott már napi 500 kilakoltatásra kerül sor! Halkan megjegyezzük, hogy mi is Európa felé tartunk...
A halálesetet követően Madridban százak tüntettek a bankok ellen. Megjegyezzük, hogy Magyarországon több tucatnyian (!) lettek már hasonló körülmények között öngyilkosok, amit a média általában bűnös módon elhallgat. Tömegtüntetés meg aztán végképp nincs - de "békemenet" az van!
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök bejelentése szerint hétfőn tárgyalnak a kilakoltatások ideiglenes felfüggesztéséről, bár mint mondta, ez "nehéz eset". Nehéz eset - az embertelen, kapitalista, gyilkos rendszerekben! Mert egy normális világban egyetlen törvény kérdése lenne az egész, amit egy kormányülés alatt meg lehet alkotni! Mert a lakhatás alapjog!
Bányai Péter

Polgárháborús körülmények Athénban

2012. november 7-én, valószínűleg a "Nagy Októberi Forradalom" mintájára a parlamenti vitát követően, viharos fejleményekre került sor. A 13,5 milliárd eurós brutális megszorító csomag "puccs-szerű helyzetet" teremtett.
A kormány meghatározta a vita 10 órás maximális idejét, és az azt követő szavazást közvetlenül. A képviselők megkapták a 279-oldalas dokumentumot, mindössze két nappal a szavazás előtt. A két ellenzéki párt, a "Független Görögök" és SYRIZA 2, indítványozta a napirendre hozását. Az megszorító intézkedések egyikének sem vittatták az alkotmányosságát, de kifogásaik szerint senki sem tud két napon belül 279 oldalt alaposan áttanulmányozni.

Az ezt követő vita Alexis Tsipras (SYRIZA) részéről azt taglalta, hogy az ország "mély és elhúzódó recesszióba" fog süllyedni. A kommunista helyettes, Athanasios Pafilis, a teljes kormányzati hozzáállást "törvénytelennek minősítette", és felszólított békés polgári ellenállásra. Miután egy új szavazás javaslatát ismét negatívan fogadták a kormánypártok, a SYRIZA képviselő elhagyta a termet tiltakozásul, mert az ismétlés jogellenes intézkedés.

A parlamenti személyzet beszüntette a munkát, és a béreket is drámaian lehúzták. Ezek az események kerültek központjába egy általános sztrájknak. Este több mint 100.000 ember özönlött a parlament elé, hogy tiltakozzanak a megszorítások ellen.

A múlt héten a görög Bíróság már bejelentette, hogy a memorandum nagy része törvénytelen. Ma ez a bíróság úgy határozott, hogy a bírák és ügyészek fizetéscsökkentése is törvénytelen, mert képviselők is kötődnek a bérekhez. Mindazonáltal ezek talán az egyetlen embercsoport Görögországban, akiknek a fizetésük nem csökkent.

Tulok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése