2012. november 15., csütörtök

Növekedő népesség csökkenő terméshozamok

Napjainkban folyó majdnem világméretű, de a zsidó-cionista globális aknamunka miatt kialakult gazdasági válság mellett újabb problémákkal kell megküzdenie a bolygó népességének. A 2012-2013-as termés kilátások negatívak. A meghatározó búza termelése minden előrejelzés szerint visszaesik 2013-ban. Globális szinten tizenöt millió tonnával kevesebb várható. 681 tonna búza várható összesen. Az EU-ban mindenhol csökkenés várható. Elsősorban az időjárás szélsőségei okozzák Európában majd a visszaesést. Északon a fagyok, míg délen az aszály okozzák majd az előrejelzések szerint a gondokat.
Az igazi gondokat a Fekete-tenger térségének gabonatermelési visszaesési üteme is jelzi, ahol már most is gondok vannak az aszály hosszan elhúzódó hatásai miatt. Ukrajna az aszály termelésre gyakorolt negatív hatásai miatt leállította exportját és az ukrán búza kivitele megszűnt. Mivel az ukrán és az orosz búzamezők a világ búzatermelésének jelentős részét adják, ez a helyzet a világpiaci árakra a fogyasztók oldaláról negatívan hat, míg a spekuláció további melegágya lesz a nemzetközi tőzsdéken. Számítani kell a magyarországi liszt, termény és kenyér árak elszabadulására is. Ez már jól érzékelhető, hiszen míg egy éve a hipermarketekben még lehetett 100 forintért lisztet venni, addig ez a liszt napjainkban legalább 140 forintba kerül. Az emelkedés már több, mint drasztikus, inkább kaotikus, de ez az elkövetkezendő hónapokban csak fokozódni fog.
Sajnos az előjelek már egyértelműek. A gazdasági válságot tetőzi egy aszállyal tarkított mezőgazdasági termelési válság. Csökkennek a felhalmozott állami tartalékok is ezzel párhuzamosan. Ha elkövetkezik az árak világméretű robbanása, amit tetéz majd az amerikai kukorica kiesése szintén az aszály miatt, akkor számolni kell a hús árak totális elszabadulásával is.
És mivel az emberek legkínzóbb érzése az éhség érzése, akkor a jövőben ennek a kínzó érzésnek a tömeges előfordulása rendszerek borulását is okozhatja, illetve fogja is okozni.
Fazekas József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése