2013. január 16., szerda

Négy évre börtönbe küldik az osztrák EP-képviselőt -- Szegedi lesz a következő?

Első fokon négy év börtönbüntetésre ítéltek Ausztriában hétfőn egy volt osztrák európai parlamenti képviselőt megvesztegethetőség miatt. A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Ernst Strasser, az Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-képviselőjeként ígéretet tett magukat lobbistáknak kiadó újságíróknak arra, hogy pénzért módosításokat javasol bizonyos európai uniós jogszabályokhoz. A vád szerint Strasser évi százezer euró ellentételezésért vállalta, hogy fellép a módosítások érdekében. Az összeg kifizetése nem történt meg, de a vádhatóság érvelése szerint a büntethetőség szempontjából nincs jelentősége annak, hogy ténylegesen fogadott-e el pénzt a politikus. És feltételezhetjük, hogy korábban voltak már megvalósult üzletek is… 
Ez a téma külön érdekes nekünk magyaroknak és nemzeti radikálisoknak, mert van egy hasonló EP-képviselőnk. Illetve csak volt. Az előzmények ismertek: Szegedi Csanád elárulta a nemzet ügyét, Paulusból Saulus lett, a cionizmus leggusztustalanabb szószólója – ha egyáltalán komolyan gondolta valaha is azt, amit korábban hirdetett. Ráadásul az ízléstelen váltás után az is kiderült róla, hogy egy igazi politikusbűnöző: számlákkal trükközik, közpénzeket ajánl fel magáncélokra, visszaél a szakértői keretével.
Van hasonlóság a két ügy között, de sajnos különbség is. Mint az decemberben kiderült, a magyarországi ügyészség nyomozásra sem hajlandó az Ambrus Zoltán felé tett megvesztegetési kísérlet kapcsán, a jobbikos Kulcsár Gergely képviselőtársammal tett feljelentést jogorvoslati lehetőség nélkül elutasították. A döntés szomorú, de nem lepődhettünk meg, a politikusbűnözők vétkeinek eltussolása rutinszerű az ügyészség részéről. Szintén fontos különbség a magyar és az osztrák jogrend között, hogy amíg Ausztriában már a korrupció előkészülete is büntetendő, addig nálunk a politikusmaffiának sikerült elintéznie, hogy ne lehessen őket emiatt felelősségre vonni. Ez egyébként ellentétes az uniós joggal is. Sajnálatos a magyar „igazságszolgáltatás” hozzáállása az ügyhöz, de az előzmények alapján bízom benne, hogy tőlünk nyugatra sokkal komolyabban veszik az ilyen ügyeket és az Európai Csalásellenes Hivatalnál (OLAF) november végén tett bejelentésem eredményes lesz. A fejlemények megismerése érdekében fel fogom venni velük a kapcsolatot a napokban! 
A Hivatal jelentése szerint 2011-ben 691 millió euró – több, mint 200 milliárd forint – került visszafizettetésre, a tagállamok bíróságai összesen 511 év börtönbüntetést szabtak ki. A bejelentések alapján elindult 178 ügyből 144 eset vezetett érdemi vizsgálat lefolytatásához. A közelmúltban pedig egészen nagy kutyát fogtak: az óriási hatalmú Európai Bizottság egyik tagjának kellett távoznia korrupció gyanúja miatt. Kíváncsi lennek, hogy a nagy elszámoltatás ígéretével indult Fidesz-kormánynak hány államtól ellopott forintot sikerült visszaszereznie az utóbbi években – persze azon sem lepődnék meg, ha egyetlenegyet sem.
Sokakkal együtt őszintén hiszem, hogy a bűnözők elszámoltatása a nemzeti oldalnak elemi érdeke. Az ilyen esetekben magunkkal szemben sokkal kritikusabban kell eljárnunk; Szegedi Jobbikból való távozásával nem ért véget a történet, felellőségre kell vonni a tetteiért! Nem véletlen, hogy most csendben meglapul, amíg a vihar „dühöng”, de ne legyen kétsége a Jobbik-katonáknak, akkor fog támadni, amikor a legjobban sebezhető lesz a párt. Ezért kellene megelőzni és közösen eltiporni, amíg még lehet. 
dr. Lenhardt Balázs
nemzeti radikális országgyűlési képviselő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése