2013. január 16., szerda

ROSSZ CSONT, JÓ CSONT

Az 50 év feletti korosztályban a gyenge csontozat miatti csonttörések azokban az országokban is gyakoriak, ahol sok kálciumot fogyasztanak mesterséges adagolás formában. A csontok kálciumtartalma ugyanis nincs egyenes arányban azok erősségével, hiszen egy tucatnyi különböző ásványokból épülnek fel és ha ezek közül túl nagy arányba kerül a kálcium, a csontok törékenyebbé válnak. Fontos tehát, hogy egy változatos étrenddel biztosítsuk az ásványianyag szükségletünket.

A csonterősség gyengítésén kívül, a túlzott vagy nem megfelelő kálcium bevitel számos más problémát fokozhat vagy okozhat (korai öregedés, alzheimer kór, szív és érrendszeri betegségek, fog- és fogínybetegségek, elhízás és diabétesz, cellulitisz, epekő, vesekő, stb). Tovább komplikálja a helyzetet, hogy a nem-kívánt helyeken lerakódott kálcium az immunrendszer ellen egyfajta pajzsot képez, ami által otthont nyújt a szervezetbe került nehézfémek és egyéb mérgező anyagok. Ha már kialakul egy ilyen, az immunrendszer számára alig megközelíthető kapszula bennünk, egyéb vírusok, baktériumok és gombák is szívesen megtelepednek ott.

Szervezetünk akkor tudja optimálisan hasznosítani a bevitt kálciumot, ha az növényi eredetű. Ilyenek persze a tejtermékek, de a leveles zöldségfélék és fűfélék is, amik ráadásul vasat, magnéziumot, C-vitamint és B-vitaminokat is tartalmaznak. Kiváló kálcium források még a mandula, a mogyoró, a zeller, az avokádó, a karfiol, a hagyma, a zöldbab, a feketebab, a csicseriborsó, a tofu és a szezámmag. A kálcium mellett nagyon fontos a D- és K-vitamin biztosítása: a D-vitamin szükséges ahhoz, hogy a kálcium beépülhessen a szervezetbe, a K-vitamin pedig biztosítja, hogy a felszívódott kálcium a csontokhoz kötődjön és nem például az érfalakra vagy a vesébe. A D-vitamin forrásai a napsütés és, napfény hiányában, a halmáj olajak, májas ételek, tojás, tejtermékek vagy a mesterséges adagolás. A K-vitamin forrásai pedig a brokkoli, fejes saláta, káposzta, paraj, tejtermékek, méz, virágpor, méhpempő, májas ételek vagy a mesterséges adagolás.

Mindemellett, ha megőrizni kívánjuk csontjaink erősségét, végezzünk rendszeresen megfelelő testmozgást (de ne vigyük ezt sem túlzásba 45 éves kor felett), mint például a séta, úszás, kocogás vagy biciklizés és gondoskodjunk elegendő alvásról.


Szélvéső

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése