2013. január 16., szerda

Pert nyert a keresztje miatt elbocsátott nő, Hárman viszont vesztettek

Megnyerte a strasbourgi emberi jogi bíróságon indított perét Nadia Eweida, akit a British Airways brit légitársaság azért akart elbocsátani, mert keresztet viselt a nyakában – írja a BBC. Három, hasonló ügyben Strasbourghoz forduló sorstársa viszont vesztett.
A 61 éves, kopt keresztény Naida Eweida ügye 2006 szeptemberében kezdődött, amikor hazaküldték, mert látható módon viselte nyakában kis ezüstkeresztjét, a cég vezetése kérésének ellenére. A BA 2007 februárjában módosította az egyenruha viselésére vonatkozó szabályozást, ekkor a nőt adminisztratív munkakörbe vették vissza, addig azonban nem dolgozott.
Az asszony viszont bírósághoz fordult, mivel szerinte a légitársaság megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezmény 9. és 14. cikkelyét, amelyek megtiltják a vallási megkülönböztetést, valamint elismerik a szólás- és vallásszabadságot. A hölgy hazájában végigjárta a bíróságokat, de mindegyik pert elvesztette, mivel a munkaügyi bíróságtól a Legfelsőbb Bíróságig mindenhol úgy ítélték meg, hogy a nőnek nincs joga viselni a keresztet a társaság kérésének ellenére, mivel az hitének nem központi része – azaz a keresztényeknek nem kötelező keresztet viselniük.
A strasbourgi emberi jogi bíróság viszont most kimondta, hogy a BA szabályozása diszkriminatív volt, s az új szabályozás is mutatja, hogy annak nem volt központi jelentősége. David Cameron brit miniszterelnök üdvözölte a döntést. A per tétje az volt, hogy viselhetnek-e az emberek a munkahelyükön vallási jelképeket.
Ugyanakkor Naida mellett még másik három is Strasbourghoz fordult, hasonló okokból. Ők viszont elvesztették a pert. Shirley Chaplint ugyancsak arra kérték munkahelyén (Royal Devon and Exeter Foundation NHS Trust), ne viseljen keresztet a nyakában. A kórház biztonsági szabályokra hivatkozott: ha egy beteg megragadja a nyakláncot, az megsértheti viselőjét. Chaplin asszony azonban harminc éve viseli a nyakláncot probléma nélkül. Végül Chaplint adminisztratív munkakörbe helyezték. A munkaügyi bíróságok az ő érvelését is elutasították, ahogy most az emberi jogi bíróság is. Az asszony egyébként 2012-ben a nyugdíjba vonulást választotta.
Lillian Ladele az londoni Islington Borough önkormányzatának dolgozott, és vallási meggyőződésére hivatkozva elutasította, hogy összeadjon azonos nemű párokat, a „civil párkapcsolat” 2004-es állami bevezetése után. Ladele otthagyta munkahelyét, és egy rugalmasabb munkát talált, ahol nem volt probléma vallásos meggyőződése. A bíróságon ugyanakkor azzal érvelt, hogy szembeállították vallási meggyőződését a munkájával, és homofóbnak nevezték. 2008 januárjában a munkaügyi bíróság a javára döntött. Az év decemberében azonban a munkaügyi feljebbviteli bíróság, megváltoztatta az ítéletet, amit a Legfelsőbb Bíróság is helyben hagyott. Ladele ezután fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, ami ellene döntött.
Gary McFarlane-t azért bocsátotta el a munkahelye, a Relate Avon, mert a munkáltató szerint elutasította, hogy azonos nemű pároknak is nyújtson szexuális terápiát. A férfit 2007 októberében függesztették fel, és 2008 márciusában bocsátották el. A Charity Christian Concern nevű szervezet ugyanakkor azt állítja: a terapeuta csupán annyit mondott feletteseinek, hogy ha ilyen esettel lesz dolguk, szeretné megbeszélni velük. McFarlane pert indított, és mint az előző ügyekben is, ő is elvesztette azokat – most az emberi jogi bíróság is munkáltatójának adott igazat.
Magyar Kurír (szg)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése