2013. február 22., péntek

Eddig 259-en fagytak meg

Magyarországon 259-en fagytak meg 2012. október 1. és 2013. február 10. között: 134-en a szabad ég alatt és saját fűtetlen otthonukban, 125-en pedig kórházba kerülésük után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni – tudatta csütörtökön a Magyar Szociális Fórum. 
Az életvesztés erősen növekvő tendenciát mutat január óta. A nem kórházban elhunytak többsége, 90 személy, saját fűtetlen otthonában hűlt ki. A magánterületen megfagyottak többsége idős emberekből, köztük 73 év feletti nőkből került ki. A közterületen kihűltek többsége szántóföldön, erdős, nádas területeken lelte halálát. 
A fagyhalál 87 százalékban vidéken élő embereket ragadott magával. 
A Magyar Szociális Fórum azt is tudatta, hogy a kormány továbbra is elzárkózik attól, hogy társadalmi-állami összefogással küzdjenek az életekért a fagyhalállal szemben. A Lélekmentő kampány néven ismert társadalmi összefogásból kiindulva az MSZF arra kérte a miniszterelnököt, nevezzen ki felelős személyt, hogy együtt dolgozhassanak az életek mentésében. Orbán Viktor Balog Zoltánt bízta meg a feladattal, de az emberi erőforrások minisztere még kapcsolatot sem keresett az életbevágóan fontos ügyben. 
(Magyar Szociális Fórum)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése